lijmstokjes

lijmstokjes
Foto: Willem Saris

De politie in Winterswijk heeft ruim dertig lijmstokjes aangetroffen op een locatie die zij niet prijs willen geven. De stokjes werden waarschijnlijk door een onbekende dader gebruikt voor het vangen van vogels voor illegale handel. De politie is bezig met het onderzoek naar de dader en wil nog geen details over de zaak prijsgeven.

Wildvang
In Nederland mogen alle vogelsoorten met officiële pootring, die via goedgekeurde vogelbonden te verkrijgen zijn, worden gehouden in gevangenschap. De wildvang van vogels in echter verboden in Nederland. Bij de ‘lijmstokjes-methode’ worden stokjes aan bijv. struiken vastgemaakt en door de lijm aan de stokjes kunnen vogels niet meer wegvliegen. Daarna kunnen ‘stropers’ de vogels pakken en verhandelen in de markt, wat soms erg lucratief is. Met name merels, eksters, puttertjes en verschillende soorten gorzen zijn populair onder de illegale handel in Nederland.

Hoge boetes
Voor het illegaal vangen van vogels kunnen hoge boetes uitgegeven worden. Het vangen kan voor particuleren oplopen tot een boete van ruim 1300 euro en voor het bedrijfsmatig vangen van vogels kan dit zelfs ruim 2700 euro kosten.