fc winterswijk rigtersbleek

fc winterswijk rigtersbleek
Foto: Marco ter Haar, Achterhoek Nieuws.

FC Winterswijk heeft afgelopen zondag in de strijd om rechtstreekse handhaving in de eerste zondagklasse E opnieuw goede zaken gedaan. De ploeg versloeg in Enschede Rigtersbleek, waar trainer John Gielink de afgelopen vier seizoenen actief was, met 0-2 door goals van Lenn Redeker en Siebe te Winkel.

Het was na de 3-0 zege op eigen terrein voor de winterstop de tweede keer dat de debutant in 1E te sterk was voor de Twentse formatie. Maar belangrijker voor FC Winterswijk was dat de ploeg ook in haar zesde duel op rij ongeslagen bleef en uit die reeks van zes wedstrijden veertien punten haalde. Zodoende staat de Achterhoekse eersteklasser nu zesde en komt het doel voor dit seizoen, handhaving zonder nacompetitie te hoeven spelen, steeds dichterbij. Die resultaten staan in schril contrast met de prestaties van de eerste competitiehelft. “We hebben nu al meer punten gehaald dan voor de winterstop (negen, BK)”, aldus een tevreden rechtsback Tom Stemerdink na afloop van het duel in Enschede. “En dan hebben we meteen na de winterstop nog van De Zweef verloren. Als we die wedstrijd gelijk hadden gespeeld, waren we tevreden geweest. Maar we incasseerden de 2-1 op een lullige manier.”

Hoewel er gewonnen werd, was FC Winterswijk op het Enschedese sportpark Rigtersbleek zeker niet de bovenliggende partij. “Het was moeizaam, we speelden niet onze beste wedstrijd. We begonnen goed, maar het laatste kwartier van de eerste helft hadden zij een overwicht. Grote kansen kregen ze echter niet”, aldus Stemerdink, wiens team toen al met 0-1 leidde dankzij een goal van Lenn Redeker die een corner van Daniël te Winkel achter doelman Nick Louwman werkte.
Na de pauze nam Rigtersbleek aanvankelijk nadrukkelijk het heft in handen. “De trainer zei in de pauze dat we het eerste kwartier moesten doorkomen, de storm overleven en van daaruit verder voetballen”, aldus Stemerdink. De gasten bleven, mede dankzij een prachtige redding van doelman Niels Jansen op een lob van Gerard Monnikhof, overeind en namen ze zelfs een kwartier voor tijd een 0-2 voorsprong door Siebe te Winkel die bij de tweede paal uitstekend voorbereidend werk van Daniël te Winkel afrondde. In het slotkwartier nam trainer Gielink geen enkel risico meer en bracht hij met Maarten Sesink als invaller voor vleugelspits Cornelis Hofman een vijfde verdediger in het veld en verving hij drie minuten voor tijd Daniel te Winkel, de andere vleugelaanvaller, door middenvelder Ralph van der Burg.

Over zijn eigen prestatie tegen Rigtersbleek kon Stemerdink tevreden zijn, hoewel hij in de beginfase zijn directe tegenstander Jacob Saïd twee keer kwijt was toen de Enschedeër op lange passes van diens teamgenoot Jasper Agelink de diepte kon kiezen. “Ik kan in dat soort situaties er wel twee meter achter gaan staan, maar dan hef ik buitenspel op”, aldus de verdediger die na dat lastige begin meer vat kreeg op Saïd. “Op een gegeven moment haalden ze bij ons voorin die lange passes eruit. Het is ook een kwestie van de wedstrijd goed lezen, kijken wat er gebeurt en wat de tegenstander doet.”

Stemerdink beperkte zich tegen Rigtersbleek veelal tot verdedigen. Hij kwam slechts een keer op, maar kreeg toen de bal niet goed mee. “Ik speelde anoniem, maar dat vind ik niet erg als ik op die manier het team kan helpen”, aldus de rechtsback die na zijn overgang van de jeugd naar de senioren bij zijn vorige club FC Trias door toenmalig trainer Steven Verheijen vanwege een overschot aan spitsen van aanvaller werd omgeschoold tot verdediger. Stemerdink heeft nog altijd de drang naar voren en komt bij zijn huidige club ook graag op. Als dat tenminste mogelijk is. “Bij FC Trias kon ik veel opkomen omdat we altijd de bovenliggende partij waren. Maar hier wordt een verkeerde keuze meteen afgestraft. Het moet eerst verdedigend goed staan, pas dan kan ik mee naar voren.”

De 23-jarige verdediger is aan zijn tweede seizoen op sportpark Jaspers bezig nadat hij met FC Trias kampioen was geworden in de vierde klasse en zich had gehandhaafd in de derde klasse. Tijdens zijn eerste jaar bij FC Winterswijk had hij het niet gemakkelijk. “Ik moest aanvankelijk behoorlijk wennen aan de tweede klasse”, aldus Stemerdink, die aanvankelijk een basisplaats had maar later genoegen moest nemen met een plek op de bank en toen ook nog eens werd geconfronteerd met blessureleed. “Ik kreeg hielspoor aan mijn rechterenkel. Toen ik daarvan genezen was, viel ik tijdens een duel met het tweede uit met hielspoor aan mijn linkerenkel.”

Die ellende herhaalde zich tijdens de voorbereiding op dit seizoen toen hij weer last van hielspoor, dit keer rechts, kreeg. “Toen heb ik tegen mezelf gezegd dat het beter was om rust te nemen om van die blessure af te komen en heb ik drie, vier maanden niet gevoetbald”, aldus Stemerdink, die na zijn herstel een aantal duels bij het tweede zondagteam van FC Winterswijk speelde en in de met 7-1 verloren uitwedstrijd tegen Rohda Raalte als vervanger van de geblesseerd uitgevallen Justin de Zwart zijn rentree in het keurkorps van zijn vereniging maakte. “Ik moest na een half uur invallen. We verloren dan wel met 7-1, maar ik speelde een goede wedstrijd.”

In de uitwedstrijd tegen Schalkhaar stond Stemerdink voor het eerst in de basis. Sindsdien heeft hij een vaste plek als rechtervleugelverdediger, ook omdat Kay Redeker vanwege zijn studie maar mondjesmaat kan trainen en nu zijn wedstrijden in het tweede elftal speelt. “Het was aanvankelijk wel even wennen, ook omdat de aanvallers in de eerste klasse wat sneller en gehaaider zijn dan de jongens tegen wie ik tot dan had gespeeld met het tweede. Maar het gaat goed, ik krijg steeds meer vertrouwen en dat voetbalt wel fijn. Ja, ik denk wel dat ik blijf staan. Ik zie geen reden om te wisselen. We krijgen de laatste wedstrijden weinig goals tegen, hoewel we met een jonge verdediging voetballen. Vandaag houden we de nul en dat is mooi.”

Omdat het goed gaat en hij nu veel speelt, peinst Stemerdink er niet over om weer naar zijn oude voetballiefde FC Trias te verkassen, zoals nog wel eens in het geruchtencircuit wordt beweerd nu Yassin Ouardighi daar volgend jaar trainer wordt. “Ik heb gekozen voor de sportieve uitdaging”, aldus Stemerdink. “Nu teruggaan, zou onlogisch zijn. FC Trias voetbalt in de derde klasse, wij in de eerste. Als ik wisselspeler was geweest, had ik er misschien over nagedacht. Maar nu niet. Ik wil laten zien dat ik het niveau aankan en ga niet terug.”

De volgende wedstrijd van FC Winterswijk is zaterdag 31 maart om 18.00 uur, thuis tegen Bemmel.

Door: medipartner Achterhoek Nieuws