hacker 2883632 1280

hacker 2883632 1280
Foto: PixaBay

Vandaag kun je, naast stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook je stem uitbrengen voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten: de sleepwet. Maar wat is die wet precies? Wat zijn de voor- en nadelen van deze wet? En waarom zou ik stemmen?

Wat is de sleepwet?
Bij de sleepwet krijgen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden. Nu mogen zij alleen communicatie onderscheppen die via de lucht gaat. Bij de nieuwe wet mag ook communicatie via de kabel (emailverkeer,internetverkeer, gegevens van instellingen) binnengehaald worden, en ook van onschuldige burgers. Wees niet bang; ze gaan niet gelijk al je telefoongesprekken afluisteren of al je emails bekijken. Eerst wordt de ‘metadata’ onderzocht: van en naar wie stuur jij internetverkeer, hoelaat gebeurde dat en vanaf welke plek. Als er nog nader onderzoek is dan kunnen ze wel de inhoud van jouw emails gaan bekijken.

Waarom deze wetaanpassing?
De overheid wil met deze nieuwe wetgeving sneller een crimineel of terroristisch netwerk in kaart brengen. Ze kunnen zo sneller binnen een korte tijd veel relevante informatie binnenhalen en actie ondernemen. Zo kan bijv. na een aanslag sneller teruggezocht worden met wie de terrorist contact heeft gehad. Ook kan er bijv. na een hackaanval beter onderzocht worden waar de hackers zitten.

De AIVD (Algemene Inlichtingen- en veiligheidsdiensten) snapt de frustratie onder de burgers die bang zijn dat hun privacy verloren gaat. “Maar het is noodzakelijk om Nederland te beschermen tegen landen, organisaties en personen die het op ons gemunt hebben.” Anderzijds is de privacy en veiligheid van burgers door deze wet juist beter beschermd, stelt een woordvoerder. “Er is extra controle en toezicht ingebouwd. Voordat er iets verzameld of bekeken mag worden, heeft de minister twee keer een handtekening moeten zetten en heeft ook een onafhankelijke commissie het onderzoek moeten goedkeuren.”

Waarom zou ik hierop stemmen?
Het referendum is raadgevend. Het kabinet heeft al laten weten van het referendum af te willen. Heeft het dan wel zin om te stemmen over de ‘sleepwet’? Als de opkomst minstens 30 procent is, en de meerderheid stemt tegen de wet, dan zal de regering toch iets moeten met de uitslag.

Moet ik voor of tegen stemmen?
Als je het nog niet goed weet dan zijn dit de simpelste opties:

-Als je een voorstander van veiligheid boven alles bent, dan stem je JA, dus voor de wetswijziging.
-Vind je privacy belangrijker, dan stem je NEE, dus tegen de wetswijziging. 
-Ben je tegen het referendum of wil je dat het referendum het niet haalt, dan stem je NIET. 
-Je kunt ook nog blanco stemmen. Je stem telt dan wel mee bij het opkomstpercentage van 30%.

Waar en hoe kan ik stemmen op dit referendum?
Je kunt op dit referendum stemmen bij een stembureau in de gemeente tussen 07.30 en 21.00 uur. Je kunt dit op hetzelfde moment doen als dat je je stem voor de gemeenteraadsverkiezingen uitbrengt.

Wat weet Winterswijk over deze nieuwe wet?
TV Slingeland ging de straat op met de vraag: wat weet Winterswijk van deze wet en gaan mensen voor of tegen stemmen?