Twee heuglijke momenten voor de organisatie van de Special Olympics Achterhoek 2018. Het was René van Gils, voorzitter van Special Olympics Achterhoek 2018, die in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde, duidelijk in zijn element, met een brede lach bekend maakt dat De Feestfabriek Alles Komt Goed BV officieel partner wordt van de organisatie van het sportfeest voor mensen met een verstandelijke beperking, in de Achterhoek, 8, 9 en 10 juni 2018.

“Voor mij is deze partner persoonlijk heel belangrijk. Het zijn voor mij voor een deel oude vrienden uit Hummelo, waar ik van 1986 tot 2005 gewoond heb. We weten van De Feestfabriek dat ze maatschappelijk betrokken zijn en een feest kunnen organiseren en de Special Olympics, met 20 verschillende sporten, 2000 sporters en 1000 begeleiders moet natuurlijk een groot feest worden. Er staat heel veel te gebeuren, maar daar moet ik vaag over blijven, staat op mijn papier. Laat ik daar nou toevallig goed in zijn,” sluit van Gils lachend af.

Feestfabriek
Als De Feestfabriek zich met het evenement gaat bemoeien, dan kan op voorhand gerust reeds van een feestje gesproken worden. ‘De fabriek’ die een naam heeft hoog te houden in het verkopen van ‘plezier met een boodschap’, heeft zich met de Zwarte Cross en Mañana Mañana al ruimschoots bewezen en komt altijd weer verrassend uit de hoek. De Feestfabriek verbindt zich als maatschappelijk partner aan het evenement en als uitvoerend producent van de spectaculaire openingsceremonie in stadion de Vijverberg in Doetinchem, vrijdagavond 8 juni. Namens De Feestfabriek is Ronnie Degen in Vragender om de samenwerking te beklinken door met René van Gils te proosten en de gebruikelijke krabbels te zetten. Ook Degen is verheugd over de samenwerking. “Het is eigenlijk heel simpel. Wij zijn een bedrijf dat de Achterhoek koestert, wij zijn trots op de Achterhoek. Wij willen met alles wat we doen bewijzen dat de Achterhoek ’the place to be’ is voor heel Nederland. Wij voelen ons maatschappelijk geroepen hier een bijdrage aan te leveren. Wij doen dit zonder winstoogmerk.” Binnenkort hoopt de organisatie ook met Betaald Voetbal Organisatie De Graafschap overeenstemming te bereiken over een partnerschap.

Misdaadthriller
Kan het evenement op voorhand gerust al als heel bijzonder gekwalificeerd worden, nog bijzonderder is het feit dat de Special Olympics Achterhoek het decor zal gaan vormen van een misdaadthriller van de hand van thrillerschrijfster Corine Hartman (53) uit Lichtenvoorde. Het was directeur van de Special Olympics Corine Berkel die de succesvolle Achterhoekse auteur benaderde met de vraag of ze er voor in voelde een boek te schrijven waarin de Special Olympics Achterhoek een belangrijke rol zou gaan spelen. In dezelfde periode was het uitgeverij Anbo-Anthos die de schrijfster verzocht een regiothriller te schrijven. Hiermee vielen alle puzzelstukjes snel in elkaar. De schrijfster was zelf aanwezig om over haar beweegredenen om mee te werken te vertellen. “Ik voel me Achterhoeker. Ik woon al erg lang hier. Toen ik beide verzoeken had gekregen vond ik dat het best wel goed samen kon gaan eigenlijk en ben ik aan de slag gegaan.” Titel van het in mei 2018 te verschijnen moordmysterie is ‘Groen Licht.’ “Hier kan ik veel kanten mee op, maar daar zeg ik weinig over,” verraadt ze. Iets met de doelgroep ‘mensen met een verstandelijke beperking’ heeft ze niet direct. “Wel heeft mijn man twaalf jaar bij stichting De Lichtenvoorde gewerkt en kennen we een aantal verstandelijk beperkte mensen die we nog wel eens tegenkomen. Dan groeten en roepen ze gelijk. Leuk is dat.”

Diverse ‘doden’
De eerste versie van het boek is inmiddels bijna klaar. Ze wil er niet meer over kwijt dan dat in de 300 pagina´s tellende thriller meerdere doden zullen vallen. “Zo zal de vrouwelijke burgemeester van Doetinchem dood aangetroffen worden op de bodem van zwembad Rozengaarde in Doetinchem, zal er eveneens een dode aangetroffen worden in een stal van dit paardensportcentrum.” Als haar na afloop naar de herkomst van de titel wordt gevraagd, wil ze ook hier niets over kwijt. Vaag blijven is nu eenmaal het protocol vandaag, zo krijgen de sprekers allen mee. Verwijst ‘Groen Licht’ misschien naar de buren Groenlo en Lichtenvoorde en laait de alom bekende rivaliteit tussen beide plaatsen en inwoners nu ineens zodanig op dat er ‘doden’ gaan vallen? “Daar zeg ik ook niets over,” lacht ze. “Wat ik al wel kan zeggen is dat er ook op Marveld Recreatie in Groenlo een dode zal vallen. Daar verblijven de ruim 2000 sporters en begeleiders.” Al met al genoeg om naar uit te zien.

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws