8ee8f13e c5b2 4d66 9885 7882b6a7b82c thumb840

FC Winterswijk is er zaterdagavond niet in geslaagd om Longa’30 de tweede nederlaag in een Achterhoekse derby te bezorgen. Veegde onlangs RKZVC de Lichtenvoordenaren met 5-0 van het veld, de debutant in de eerste zondagklasse E leed op het eigen sportpark Jaspers tegen de oranje-witte equipe van trainer Erik Zandstra een 1-2 nederlaag.

8ee8f13e c5b2 4d66 9885 7882b6a7b82c thumb840
Foto: Marco ter Haar

Na het laatste fluitsignaal van arbiter Arno van Beek zochten de meeste aanhangers van FC Winterswijk de kantine op of aanvaardden ze de thuisreis met een licht gevoel van teleurstelling. Vanwege de nederlaag, maar ook omdat Longa’30, afgezien van de beginfase, het betere spel had laten zien.

Twee Winterswijkers zullen wel content zijn geweest: Paul Toebes en Harry Dreeyers. Eerstgenoemde werd voor aanvang door FC Winterswijk-voorzitter Gerrit te Kolste gehuldigd omdat hij in de gemeente Winterswijk als eerste was geëindigd in de verkiezing van Clubheld 2017 door met 220 stemmen Petra ten Pas van gymnastiekvereniging Penta (173 stemmen) voor te blijven (zie ook elders in deze krant). “Paul was zeventien jaar actief als speler van ons G-team, drie jaar geleden is hij gestopt met voetballen”, aldus Te Kolste over de man die een kleine twee en een half jaar geleden onder toenmalig D1-trainer Wim van Zeist (nu hoofd jeugdopleiding van FC Winterswijk) begon als assistent-trainer bij het hoogste JO13-team. “Nu is hij voor het tweede jaar assistent van Martijn Meerdink (nu trainer FC Winterswijk JO13-1, uitkomend in de derde divisie G) en dat doet hij met veel verve.”

Penningmeester Dreeyers zal tevreden geweest zijn over het aantal toeschouwers dat de poorten van sportpark Jaspers passeerde. De voor aanvang gestaag vallende regen leek roet in het eten te gooien. Sommige leden van FC Winterswijk vreesden al dat het slechte weer de club 500 toeschouwers zou schelen, maar dat viel alleszins mee. Voor en ook tijdens de beginfase stonden er lange rijen voor de kassa’s en toen eenmaal iedereen binnen was, zaten en stonden er zo’n 1500 mensen. Zij zagen FC Winterswijk al na vijf minuten de leiding nemen door Cornelis Hofman (1-0). Voor de van FC Trias overgekomen aanvaller was het na zijn goals tegen Quick 1888 en BWO de derde competitietreffer in zeven duels. Siebe te Winkel leek 2-0 te scoren, maar hij trof het zijnet. Daarna nam Longa’30 het commando over. Het presenteerde zich als een volwassen ploeg, waarvan de spelers elkaar wat beter konden vinden dan die van de thuisclub. De gasten kwamen na 25 minuten via Thomas Kerperien op 1-1, zes minuten voor rust scoorde Boet Kamperman 1-2.
Ook na rust was Longa’30 de betere ploeg, maar gebrek aan scherpte en geluk en een uitstekende FC Winterswijk-doelman Niels Janssen stonden meer Lichtenvoordse treffers in de weg. Trainer John Gielink probeerde het tij te keren door Cornelis Hofman te vervangen door Lenn Redeker. Voor de centrumspits was het zijn eerste competitie-optreden nadat hij als scorende invaller tijdens de competitie-ouverture bij Stevo (1-2) een enkelblessure had opgelopen en daardoor naderhand niet meer in actie was gekomen. Maar Redeker kon het de Lichtenvoordse defensie echt lastig maken. FC Winterswijk was in de blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar de kopbal van routinier Maarten Sesink ging net over.

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws