190214b8 375e 4470 ba2e de42d2a69eef

Zaterdagmiddag was het feest op de ‘energiekste plek’ van Ratum. Wethouder Rik Gommers was gekomen om het duizendste zonnepaneel van het energiepark aan de Scholtemaatweg aan te zetten.

Initiatiefnemer Hans Huls vertelde dat het een goede zonnige dag was geweest. “We hebben stroom opgewekt voor zo’n 400 huishoudens.” Gommers was blij met het park. “Het is een mooi bedrijf in Ratum, het ziet er goed uit.” Het is het eerste grotere project op het gebied van zonne-energie waaraan de gemeente heeft meegewerkt. “Er is goed meegedacht”, zei Huls. Het is de bedoeling dat er de komende jaren 50 van deze parken in het Winterswijkse buitengebied komen. Huls is er van overtuigd dat het de toekomst is. “Duurzame energie gaat nu heel snel.”

Goed ingepast in landschap
Na het in werking zetten van het duizendste paneel kon het feest beginnen, want de hele buurt was uitgenodigd. Huls had daarvoor al uitgebreid allerlei mensen en bedrijven bedankt, onder wie de installateur ‘die meer problemen oplost dan Trump kan veroorzaken’. Naast de gemeente is de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM), aan wie de stroom wordt geleverd, een belangrijke partner. Het zonnepark is goed ingepast in het landschap. Vanaf de weg zijn de rijen zonnepanelen nu nog deels te zien, maar als de begroeiing op de wal tussen park en weg hoger is geworden zal het de voorbijganger niet opvallen dat hier veel energie wordt opgewekt.

Eco-tours
Huls draagt graag uit hoe belangrijk duurzame energie is. In Ratum is ook een kleine windmolen geplaatst en wordt er met water energie opgewekt. In het energiepark kan ervaren worden hoe duurzame energie op verschillende manieren kan worden opgewekt. Tijdens een rondleiding wordt eveneens aandacht besteed aan energiebesparing en duurzaam vervoer. Van een rondleiding kan zelfs een echte eco-tour gemaakt worden als er met elektrische buggy’s ook nog een tochtje wordt gemaakt door het kleinschalige landschap van Ratum. Hoe snel meer van dit soort energieparken in het buitengebied zullen verschijnen is nog onduidelijk, maar Huls verwacht er heel veel van. Daarnaast zijn er nog vele geschikte daken van boerderijen en schuren die benut kunnen worden en kunnen er groepen zonnepanelen op boerenerven worden geplaatst.190214b8 375e 4470 ba2e de42d2a69eef
Foto: Bernard Harfsterkamp

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws