Nationaal Schoolontbijt viert 15e editie op recordaantal bassischolen en stadhuizen

Een gezond ontbijt is belangrijk, zeker voor kinderen. Om dat te onderstrepen is er jaarlijks het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar gaan ruim 550.000 kinderen op 3.000 basisscholen in het hele land samen ontbijten. En in 270 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. Dat zijn meer kinderen, meer scholen en meer gemeenten dan ooit. De leerlingen krijgen via hun bakker of supermarkt uit de buurt een gezond en gevarieerd ontbijtpakket. Deze 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt, van 6 tot en met 10 november, draagt het thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’

 

Een uitgebreid pakket
Het gezonde ontbijtpakket van het Nationaal Schoolontbijt is bij deze jubileumeditie nog verder uitgebreid. Het bestaat uit volkorenbrood, volkoren- en tarwebolletjes, krentenbollen, speltwafels, halvarine, fruitstroop, aardbeienjam, smeerbare kaas, 30+ kaas, halfvolle yoghurt, cruesli, halfvolle melk, kinderthee, komkommers en appels of mandarijntjes. Voor kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket. De kinderen krijgen ook vrolijke placemats, kunstzinnige klassenposters, een kleurrijke groente- en fruitwijzer en deurhangers met ontbijttips voor hun ouders. Ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Plus, Coop, Jan Linders, Poiesz, Hoogvliet en Picnic zorgen ervoor dat meer dan een half miljoen kinderen in het hele land op tijd hun ontbijtjes krijgen. 

Burgemeestersontbijt
Naast de ontbijtjes in de klas brengen in 265 gemeenten schoolkinderen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. Veel van die burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven. Die missie past goed bij die van het Nationaal Schoolontbijt om ieder kind gezond te laten ontbijten. Voor die missie biedt het ontbijtevenement scholen ook nieuw lesmateriaal: de Ontbijtmeter. Met de Ontbijtmeter ontdekken scholieren hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren.

Gezonde School
De aandacht voor een gezond ontbijt als start van de dag blijft belangrijk. Ontbijten geeft energie, levert belangrijke voedingsstoffen, helpt de stoelgang en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen. Bovendien is het natuurlijk heel gezellig om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt laat dat van 6 tot en met 10 november weer aan heel Nederland zien en heeft daarbij de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband dat scholen helpt om het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van hun leerlingen.