Het moet eenvoudiger worden om woningen aan te passen aan de behoeften van ouderen en gehandicapten. Winterswijk introduceert daarom samen met zes gemeenten in de regio een zogenoemde ‘blijverslening’.

 

Met een blijverslening willen gemeenten proberen hun oudere of gehandicapte inwoners langer thuis te laten wonen. Door middel van de lening kunnen inwoners tegen ‘aantrekkelijke rentes’ een geldbedrag lenen om hun bestaande woning aan te passen. Het is de bedoeling dat de woning daarmee levensloopbestendig wordt. Ook eigenaar-bewoners die nog geen directe noodzaak hebben, maar hun woning nu al willen aanpassen komen voor de regeling in aanmerking.

 

Een combinatie van deze maatregelen met het tegelijkertijd meer duurzaam maken van de woning is ook mogelijk. Maximaal 20 procent van de lening mag worden ingezet voor het verduurzamen.

 

Woningeigenaren kunnen een bedrag tussen de 2.500 en 50.000 euro lenen om hun huis aan te passen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan het bouwen van een badkamer of een slaapkamer op de begane grond.

 

De gemeente stelt voor de blijverslening een bedrag van 500.000 euro beschikbaar. Als de gemeenteraad op 23 november instemt met de Verordening Blijverslening, treedt de regeling op 1 januari 2018 in werking.