De bi-directionele getijden turbine van Pentair Fairbanks Nijhuis is één van de 14 genomineerde innovatieve technologieën die in aanmerking komt voor de Aquatech Innovation Award 2017. Samen met nog twee andere bedrijven zijn zij genomineerd in de categorie ‘innovatie – nog niet op de markt’. De winnaar wordt op maandag 30 oktober bekend gemaakt tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week en de Aquatech in de RAI.

 

Uit 78 inzendingen heeft de vakjury 14 inzendingen geselecteerd. Directeur Gerard Scholten: “Wij zijn blij verrast en trots dat onze bi-directionele getijden turbine genomineerd is. De bi-directionele getijden turbine is geoptimaliseerd voor het opwekken van energie uit het getij en scoort daarnaast bijna 100% op visvriendelijkheid. Een unieke combinatie die op de markt nog niet verkrijgbaar is. Het is een doorontwikkeling van onze visvriendelijke turbine. Bijzonder aan de bi-directionele getijden turbine is dat de schoepen 180 graden kunnen draaien en dus mee draaien met het getij. Tijdens het testen van het prototype is gebleken dat we met deze techniek een bijzonder hoog rendement behalen en dus de maximale energie opwekken. Ook is de visvriendelijkheid van de getijdenturbine getest en bewezen. Het geteste prototype is een 1:15 verschaling van een toekomstige bi-directionele turbine, die bij een capaciteit van 340 m³/s en een rotor met een diameter van 8 meter ongeveer 4.000 kW kan leveren. De bi-directionele turbine kan voor alle voorkomende situaties en toepassingen op maat worden ontwikkeld en geleverd.”

 

Over Aquatech Innovation Award Veertien innovatieve technologieën, waaronder vele wereldprimeurs, zijn uit een record aantal inzendingen door een professionele jury geselecteerd voor de laatste ronde in de strijd om de Aquatech Innovation Award. Exposanten konden hun innovaties inzenden voor vijf categorieën: not-yet-to-market; process control technologie en automatisering; transport en opslag; watervoorziening / waterzuivering; en afvalwaterbehandeling. De jury selecteerde genomineerden in elke categorie die meedingen naar de hoofdprijs, de Aquatech Innovation Award. “Er was dit jaar veel discussie om tot een selectie te komen. De top 20% inzendingen waren namelijk uitzonderlijk sterk,’’ aldus juryvoorzitter professor Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, European centre of excellence for sustainable water technology. De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%). De jury kiest in elke categorie één winnaar en één van deze categoriewinnaars wordt verkozen tot dé winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017.