Burgermeesters in het Achterhoekse deel van het grensgebied gaan vaker en intensiever met hun Nederlandse collega’s over bepaalde zaken overleggen dan nu het geval is. Ook de Duitse Kreisen sluiten hierbij aan. Het gaat vooral om zaken als grensoverschrijdende arbeidsmarkt, ondernemerschap aan weerzijden van de grens en het zoveel mogelijk terugdringen van regelgeving waar dat mogelijk is. Dat is de belangrijkste conclusie van een netwerkbijeenkomst van ‘Grenzhoppers’, die vandaag in Strandlodge in Winterswijk is gehouden.

 

“Deze nieuwe samenwerkingsvorm is absoluut geen kritiek op de huidige EUREGIO,’’ zegt burgemeester Bengevoord van Winterswijk. ”Sterker, zij juichen dit toe. Maar het Euregio-gebied is zo enorm groot. We willen op kleine schaal de banden vrij stevig aanhalen omdat er kansen liggen. Persoonlijk ben ik blij dat ook de Kreisen aansluiten. Anders dan in Nederland gaan zij, namens gemeenten, over de werkgelegenheid. Ik verwacht er veel van,’’ aldus de optimistische burgemeester.