Aannemer BAM start in opdracht van Rijkswaterstaat vanaf maandagochtend 4 september met het eerste deel van reconstructie van de N18 bij Varsseveld. De hele maand september werkt BAM aan de verbreding van de rijbanen tussen de Zelhemseweg (N330) en Oostelijke Rondweg (N318). Daarnaast past de aannemer in deze maand het kruispunt N18-N318 aan inclusief de realisatie van een fietstunnel bij dit kruispunt. BAM en Rijkswaterstaat willen de werkzaamheden veilig en goed uitvoeren. De werkzaamheden kunnen daarom niet zonder hinder worden uitgevoerd.

Gedurende de werkzaamheden zijn er minder rijstroken op de N18 beschikbaar, enkele nachtelijke afsluitingen en een weekendafsluiting. Gemotoriseerd verkeer vanuit de N318 Aalten en Winterswijk kan gedurende werkzaamheden niet de N18 oprijden. Verkeer dient rekening te houden met een lagere maximum snelheid, omleidingsroutes en langere reistijden. Na de reconstructie van de N18 bij Varsseveld kan het verkeer veiliger de weg oversteken en verbetert de doorstroming op de N18.

 

Werkzaamheden en afsluitingen

·         Van zondag 3 september 19.00 uur tot maandag 4 september 06.00 uur is het kruispunt N18-N318 afgesloten voor al het verkeer. Tijdens deze nacht richt de aannemer de bouwplaats in.

 

·         Van maandag 4 september 06.00 uur tot vrijdag 15 september 19.00 uur werkt BAM aan de verbreding van de noordelijke rijbaan op de N18, aan de landbouwsluis bij de kruising N18-N318, aan de nieuwe fietstunnel bij de N318/Hiddinkdijk en aan voorbereidingen voor de fietstunnel bij de Zelhemseweg. 

Alle verkeer op de N18 rijdt over één rijbaan met één rijstrook in beide richtingen. Voor het gemotoriseerde verkeer vanuit Aalten en Winterswijk is het niet mogelijk om vanaf de N318 de N18 op te rijden. Het verkeer vanuit Doetinchem kan wel van de N18 naar de N318 Aalten rijden. Het verkeer vanuit Lichtenvoorde kan vanaf de N18 niet linksaf slaan richting N318 Aalten en wordt omgeleid. Voor landbouwverkeer en (brom)fietsers is het niet mogelijk de N18 bij het kruispunt met de N318 over te steken.

 

·         Van vrijdag 15 september 19.00 uur tot maandag 18 september 06.00 uur is de kruising N18-N318 afgesloten voor alle verkeer. Tijdens dit weekend graaft BAM de fietstunnel uit en hijst zij de tunneldelen in. Vervolgens krijgt de N18 boven de tunnel een nieuwe laag asfalt.

 

·         Van maandag 18 september 06.00 tot vrijdag 29 september 19.00 uur gaat het werk aan de kruispunt met de N318 verder. De verbreding van de noordelijke rijbaan is klaar. Het verkeer wordt daar overheen geleid, zodat BAM de zuidelijk rijbaan tussen de Zelhemseweg en de Oostelijke Rondweg kan verbreden. 

Voor landbouwverkeer en de (brom)fietsers is het nog steeds niet mogelijk het kruispunt naar de N318 over te steken. Ook het verkeer uit Aalten kan vanaf de N318 nog steeds niet de N18 op rijden.

 

·         Van vrijdag 29 september 19.00 uur tot zaterdag 30 september 06.00 uur is de N18 tussen de kruispunten met de Zelhemseweg (N330) en de Oostelijk Rondweg (N318) inclusief de kruispunten afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. In deze nacht zet BAM het verkeer om naar de nieuwe rijbanen bij het kruispunt N18-N318 en richt de aannemer de noordelijke rijstrook bij kruispunt N18-Zelhemsweg in als werkterrein.

 

Na de laatste nachtelijke afsluiting in september kan het verkeer uit Aalten en Winterswijk vanaf de N318 weer de N18 oprijden. Ook het landbouwverkeer kan weer oversteken van en naar de N318. De (brom)fietsers moeten echter voorlopig nog gebruik blijven maken van omleidingsroutes. In oktober gaat BAM verder met het tweede deel van de reconstructie, onder andere met de aanpassing van het kruispunt N18-Zelhmseweg (N330) inclusief de aanleg van een fietstunnel.

 

Omleidingsroutes

Gedurende de werkzaamheden zijn er verschillende omleidingsroutes. De omleidingsroutes worden aangepast tijdens de afsluitingen van de N18. Gele borden geven hierover ter plaatse informatie. U vindt de routes ook op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

 

Met busvervoerder Arriva zijn afspraken gemaakt over de route van buslijn 72 en 74. Politie, brandweer en ambulance kunnen gebruik blijven maken van de kruising.

 

Aannemer BAM houdt de drukte op de omliggende wegen in de gaten. Waar nodig treft zij in overleg met de gemeente Oude IJsselstreek passende maatregelen.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk dan op www.BambouwtN18.nl, bel met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 of kijk op www.rijkswaterstaat.nl. Meer informatie over de Nieuwe Twenteroute vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute en op Facebook en Instagram @nieuwetwenteroute.

 

De Nieuwe Twenteroute

De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt vernieuwd. Tussen Varsseveld en Lichtenvoorde past Rijkswaterstaat de weg aan. Tussen Groenlo en Enschede gaat een 27 kilometerlange nieuwe N18 om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Hiermee maakt Rijkswaterstaat van de N18 een Nieuwe Twenteroute. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een weg die veiliger is om over te rijden of over te steken, waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De weg zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

 

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar.