Lichtenvoorde- Voor het zesde achtereenvolgende jaar was de Bibliotheek aanwezig op het Zwarte Cross-festival in Lichtenvoorde. Jaarlijks zijn de Achterhoekse bibliotheken (dit jaar aangevuld met collega’s uit Overijssel), present om voor te lezen in het Blagenparadijs, het deel van de Zwarte Cross dat exclusief bedoeld is voor kinderen (en ouders).

Het voorleesteam heeft enkele jaren geleden de officiële status van Tante Rikies voorleesteam gekregen. Ruim 2000 bezoekers kende de voorleestent dit jaar, bijna een verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Drie dagen lang werden alle blagen in het Blagenparadijs in de watten gelegd door de bieb. Ze mochten relaxen en heerlijk luisteren naar een verhaal. Ondertussen kregen ze een tattoo van de Bibliotheek met de leus: Cross naar de bieb, want lezen maakt je slim. Hele slimme blagen, die ook nog hun Biebpas meegenomen hadden, kregen een Zwarte-Cross-verTASsing van de Bibliotheek, met daarin kleine cadeautjes van de Zwarte Cross.

Tante Rikie, naast directrice van de Zwarte Cross ook boegbeeld van het voorleesteam, en Dikkie Dik bezochten de voorleestent. Dikkie Dik was geliefd bij alle kinderen, maar zeker ook bij vele ouders. Jong en oud wilden met de rode poes op de foto. De allerjongste bezoeker van het Blagenparadijs, slechts 2,5 week oud, sliep rustig door in de armen van de grote knuffel De medewerkers van de Bibliotheek lezen niet alleen voor. In de ontspannen sfeer van het festival wordt ook met ouders gesproken over het belang van (voor)lezen.

Heel fijn om te merken dat die ouders iets doen met de raad die gegeven wordt tijdens de Zwarte Cross. Vorig jaar vroeg een moeder, wiens dochter in groep 3 zat en al een behoorlijke achterstand had opgelopen qua lezen, wat ze zou kunnen doen om het leesniveau te verbeteren. Ze kreeg het advies om samen met haar dochter de eerste leesboekjes te lezen en dit ook trouw in de vakantie te blijven doen.

Ook het belang van voorlezen werd benadrukt. Als diezelfde moeder een jaar later vertelt dat haar kind inmiddels de achterstand zo goed als ingelopen heeft en gewoon overgaat naar groep 5 dan is direct duidelijk waarom de Bibliotheek op de Zwarte Cross te vinden is. En dat ze zelf zo enorm van het voorlezen is gaan genieten, dat ze ook voor zichzelf een lidmaatschap heeft aangeschaft, is dan een extra bekroning.