WINTERSWIJK – Wie worden de nieuwe bergkoning en -koningin van de Achterhoek? Op zondagochtend 6 augustus strijden weer honderden hardlopers uit de wijde omgeving om die titels bij de Koopman Bergrun van atletiekvereniging Archeus. De vraag is natuurlijk of de winnaars van vorig jaar, Ibrahim Abdi Ali en Lisa te Molder, even vast op hun troon zitten als koningin Elisabeth, of dat hun opvolgers al staan te trappelen de fel begeerde titel over te nemen.

 

De Koopman Bergrun wordt gelopen op en rond de voormalige vuilnisbelt achter vrijetijdsmarkt Obelink in Winterswijk. Behalve voor toppers is de run ook voor recreanten een mooie uitdaging. Op de 3 km hoeft de heuvel maar twee keer bedwongen te worden. De 7,6 km is met vijf beklimmingen een uitputtingsslag voor echte doorzetters. Het gaat er dan vooral om de krachten goed te verdelen, want de 23 meter hoge kuitenbijter doet de spieren snel verzuren als de beklimming al te voortvarend ingezet wordt. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim bedraagt 12,5 procent, met uitschieters van bijna 40 procent aan het begin en het einde. De afdalingen gaan over een breed, meer gelijkmatig pad.

 

Programma Koopman Bergrun, zondag 6 augustus 2017

10.30 uur 1,6 km voor kinderen (t/m 12 jaar) (één beklimming)

10.45 uur 3,1 km (twee beklimmingen)

11.30 uur 7,6 km (vijf beklimmingen) Voorinschrijving t/m zaterdagavond 5 augustus 20.00 uur via www.av-archeus.nl. Na-inschrijving tot een half uur voor aanvang van de betreffende afstand.

Kosten 1,6 km en 3,1 km: 2,50 euro bij voorinschrijving en 3,00 euro ter plaatse. 7,6 km: 4,00 euro bij voorinschrijving en 5,00 euro bij na-inschrijving ter plaatse.

Start en finish bovenop de oude vuilnisbelt aan de Eekelerweg (achter vrijetijdsmarkt Obelink). Watervoorziening onderweg. Er is géén omkleedgelegenheid op deze locatie. Er is wel een toilet. EHBO aanwezig. Parkeren direct naast het parcours, op de extra parkeerplaats van Obelink aan de Eekelerweg. Toegang via de afslag Obelink aan de Misterweg. Volg dan de borden.