Deze zomer gaan naar verwachting meer dan anderhalf miljoen Nederlanders op vakantie buiten Europa. Dit zijn er meer dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien van hen graag leuke producten en souvenirs meeneemt naar huis. De meerderheid van de ondervraagde vakantiegangers twijfelt welke aankopen van buiten de EU mee naar huis mogen. Gelukkig is er nu een app die daarbij helpt. In de nieuwe Douane Reizen App staat per bestemming wat wel en niet mee terug mag in het vliegtuig naar Nederland. Je ziet ook meteen waarom dat zo is.

 

André Molenberg werkt al jaren bij de Douane op Schiphol en herkent deze twijfel. Hij ziet regelmatig alledaagse souvenirs en kleding voorbij komen die niet toegestaan zijn. “Bijvoorbeeld leren schoenen of een portemonnee gemaakt van beschermde krokodillen of souvenirs met beschermde schelpen en koraal” zegt de douanier.” Ook etenswaar zijn alledaagse vondsten. “Een lekker kaasje of hammetje zijn typische producten waarvan mensen simpelweg niet stilstaan dat deze niet door de Douane mogen. Wij kunnen die uit veiligheidsoverwegingen niet accepteren, omdat ze ziektes met zich kunnen meebrengen. Daarom adviseer ik iedereen de Douane Reizen App te gebruiken. Zo weet je bij het inpakken van de koffer zeker of je spullen mee naar Nederland mogen”, vervolgt hij.

Bijna de helft van de Nederlanders houdt kofferruimte vrij voor spullen die zij op hun vakantiebestemming kopen. Met het gebruik van de Douane Reizen App voor Android en iOS kun je deze ruimte optimaal benutten zonder dat je hoeft te twijfelen of deze mee naar huis mogen. Zo zie je direct dat smartphones en andere elektronica gewoon mee mogen. Alleen aankopen boven de € 430 hoef je te melden bij de Douane. Hier betaal je vervolgens btw over.

Maar hoe is het nu gesteld met de kennis van de douaneregels? Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (86%) ervan overtuigd is dat je geen 16 liter bier mag invoeren, terwijl dit geen probleem is. Bij het lekkere kaasje waar André Molenberg het over had, geldt dat precies andersom. Bijna de helft van de Nederlanders (46,7%) denkt dat je een lokaal schapenkaasje van vakantie gerust kunt inpakken, terwijl dit juist niet mag. Wie de app checkt, komt niet voor verrassingen te staan. Twijfel je alsnog? Deel je vraag of foto op Facebook of Twitter via #magditmee en de douaniers zoeken het voor je uit.

Top-3 favoriete vakantieaankopen
Wat nemen Nederlanders het liefst mee van hun vakantie?

1.    Kleding en schoenen: 60,4% (onder reizigers van 18-29 jaar is dit zelfs 75,3%)

2.    Souvenirs, zoals sleutelhangers en servies: 50,8%

3.    Sieraden: 28,9%

 

Vrouwen doen de meeste aankopen op vakantie. Er zijn twee uitzonderingen: alcohol en (waterpijp)tabak. 22,1% van de mannen neemt dit mee, tegenover 14,7% van de vrouwen.