Carel van Sorgen (67) uit Winterwijk is op vrijdag 7 juli benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de hoge Koninklijke onderscheiding voor zijn pionierswerk op het gebied van de Smart Industry.

 

 

Burgemeester Joris Bengevoord reikte de onderscheiding uit tijdens de viering van het tienjarig jubileum van metaalbedrijf 247TailorSteel B.V. in Varsseveld.

 

Carel van Sorgen (Gouda, 1950) is al meer dan 35 jaar actief in de plaatverwerkende industrie. Eind jaren tachtig nam hij Sorba in Winterswijk over van zijn vader. Onder zijn leiding maakte het bedrijf een sterke groei door. In 1998 heeft hij het bedrijf succesvol verkocht.

 

Van Sorgen voorzag al vroeg dat de Nederlandse industrie zich anders moest gaan organiseren om op internationaal niveau te kunnen blijven concurreren. Ook had hij al vroeg in de gaten dat de handel via internet een grote vlucht zou nemen. Vanuit die visie ontwikkelde hij het concept voor de ‘fabriek van de toekomst’, dat in 2007 werkelijkheid werd met de oprichting van 247TailorSteel.

 

Met 247TailorSteel ontketende Van Sorgen een ware revolutie in de metaalsector. Via slimme internetportalen kunnen klanten 24 uur per dag hun gewenste producten bestellen, waarbij de levering binnen 24 uur plaatsvindt. Het gehele proces van offerte tot leverantie is volledig geautomatiseerd en daarmee volledig onder controle. Binnen tien jaar groeide het bedrijf naar een omzet van bijna 40 miljoen euro met zo’n 165 medewerkers, verdeeld over vestigingen in Varsseveld, Winterswijk en Bremen.

 

Waar veel ondernemers ervoor kozen om de productie te verplaatsen naar Oost-Europa, heeft Van Sorgen laten zien dat het ook anders kan. Met 247TailorSteel heeft hij de Nederlandse maakindustrie een geheel nieuw toekomstperspectief geboden. Van Sorgen heeft zijn visie al in een vroeg stadium gedeeld met collega-ondernemers. Het bedrijf ontvangt regelmatig delegaties uit het bedrijfsleven en andere (maatschappelijke) organisaties die de praktijk van de Smart lndustry met eigen ogen willen zien. Daarmee is hij van grote betekenis voor de Nederlandse industrie en werkgelegenheid.

 

Van Sorgen heeft de dagelijkse leiding van 247TailorSteel inmiddels overgedragen, maar is als eigenaar nog steeds actief betrokken bij het bedrijf. Daarnaast levert hij als lid van het landelijk Forum Smart Industry een belangrijke bijdrage aan de bewustwording en het verhogen van het kennisniveau over Smart Industry bij de Nederlandse maakindustrie.

 

Ook is hij één van de drijvende krachten achter de Achterhoekse Smart Industry actieagenda. Zo ontwikkelde hij samen met ondernemers in de regio en met steun van de provincie Gelderland ontwikkelde hij een serie masterclasses, waarbij Achterhoekse ondernemers uit de metaalsector kennis en kunde op het gebied van administratie, bedrijfsprocessen en marketing en communicatie op een praktische manier aangereikt krijgen. Dit initiatief krijg nu ook in andere delen van Nederland een vervolg.

Op tal van nationale en internationale platforms is Van Sorgen een graag geziene gastspreker om mensen te inspireren en mee te nemen in zijn visie en ideeën over Smart Industry.