JorisBengevoord

JorisBengevoordWINTERSWIJK – Joris Bengevoord (32) krijgt de Rode Lantaarn overhandigd als hij half maart geïnstalleerd wordt als nieuwe burgemeester van Winterswijk. Hij krijgt die traditionele trofee dan uit handen van Ben Visser (35), burgemeester van Scherpenzeel, die momenteel deze ‘wisseltrofee’ voor de jongste burgemeester draagt.
Het is inmiddels traditie dat de ‘scheidend’ jongste burgemeester bij de installatievergadering van zijn opvolger de Rode Lantaarn overdraagt en een opdracht voor de nieuwe burgemeester formuleert, aldus het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. 

Historie van de Rode lantaan 
Voordat Ben Visser in 2013 de drager van de Rode Lantaarn werd, was Pieter Verhoeve (Oudewater) de jongste burgemeester van Nederland. Daarvoor was de Rode Lantaarn in handen van:
– Richard de Boer ( burgemeester van Simpelveld sinds 2011)
– Ryan Palmen (burgemeester van Hilvarenbeek sinds 2010)
– Mark Boumans (was burgemeester van Haren van 2007 tot 2011. Na een gedeputeerdeschap is hij sinds 2015 waarnemend burgemeester van Ommen)
– Roderick van de Mortel (burgemeester van Vught sinds 2007)
– Anton Ederveen (burgemeester van Valkenswaard sinds 2007)
– Gert-Jan Kats (werd burgemeester van Liesveld in 2004. Sinds 2010 burgemeester van Zuidplas)
– Arjen Gerritsen (burgemeester van achtereenvolgens Haren, De Bilt en Almelo).
In 2002 werd Arjen Gerritsen geïnstalleerd als burgemeester van Haren. Hij werd daarmee op dat moment de jongste burgemeester van Nederland. Bij zijn installatie werd Gerritsen toegesproken door Sander Schelberg, die destijds de jongste burgemeester van Nederland was. Bij die gelegenheid ontving Gerritsen de Rode lantaarn, die Schelberg gemaakt had om over te dragen aan de volgende jongste burgemeester. Schelberg was destijds burgemeester van Schermer, later Teylingen en nu Hengelo.
De oudste burgemeester van Nederland op dit moment is Kees Veerhoek. Hij is 69 jaar en nog tot 1 april burgemeester van Neder Betuwe.