Een uitgebreid politieonderzoek leidde uiteindelijk naar de drie verdachten. De verdachte die vandaag in hoger beroep terecht stond werd op 22 mei 2015 in Rusland aangehouden en overgebracht naar Nederland. De andere verdachte is onherroepelijk veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar. De derde verdachte werd in Moldavië aangehouden en daar ook berecht; hij is tot een gevangenisstraf van twintig jaar veroordeeld.
Uit het onderzoek is volgens de advocaat-generaal vast komen te staan dat de verdachte die vandaag in hoger beroep terecht stond, verantwoordelijk is voor het aanbrengen van de tape op het gezicht van het slachtoffer. Voor deze verdachte acht het OM doodslag bewezen. De verdachte heeft weliswaar verklaard dat hij niet uit was op de dood van de man. Maar door het vastbinden en tapen heeft hij volgens de advocaat-generaal bewust het risico genomen dat het slachtoffer zou overlijden. Ook heeft deze verdachte zich schuldig gemaakt aan diefstal met geweld met de dood tot gevolg.
Een lange celstraf is hier op zijn plaats, zo betoogde de advocaat-generaal. “Het mannelijke slachtoffer is op een gruwelijke wijze om het leven gekomen. Een man die midden in het leven stond. De vrouw werd van haar vrijheid beroofd terwijl de daders rustig alles doorzochten en geld pinden. De angst en onzekerheid en de emotionele ellende voor het gezin en de familie; dat alles voor een paar honderd euro. Niet voorstelbaar, maar toch gebeurd. Er is voor het gezin en de familie een leven voor en na 2 juli 2014. Het leven nu is ontwricht, verkleurd en staat in het teken van gemis en doorzetten met alle emoties die daar bij komen. Hoewel een strafzaak het verdriet van nabestaanden niet kan wegnemen, moeten deze gevoelens wel meewegen bij de strafmaat.”
De rechtbank veroordeelde de verdachte tot dezelfde straf als die vandaag in hoger beroep is geëist. De verdachte stelde hoger beroep in.
Uitspraak op 5 januari 2017.