corso2015

corso2015(door Jan Ruesink)

WINTERSWIJK – Voor het Winterswijkse bloemencorso gaat het er de komende weken om spannen, of er voldoende dahlia’s zullen zijn om de meer dan veertig wagens te beplakken. De hevige regenval in delen van het land heeft op enkele plekken al tot een tekort geleid, maar voorzitter Henk Kip van de bloemencommissie van Vereeniging Volksfeest Winterswijk houdt goede hoop dat de anderhalf miljoen te bestellen dahlia’s  geleverd kunnen worden. “Maar het blijft altijd spannend tot een week voor het corso, want veel regen of koude nachten in augustus kunnen dan nog roet in het eten gooien”.

Afgelopen weekend werd bekend dat het corso in Valkenswaard kampt met een tekort aan dahlia’s. Oorzaak is de hevige regenval, waardoor veel van de eind april, begin mei geplante knollen zijn verzopen. “Dat probleem geldt inderdaad…

…voor delen  van het land”, aldus Kip, “maar over het geheel valt het nog mee. Bovendien kopen we uit verschillende regio’s in, waardoor het gemiddeld meestal wel uitvlakt. Maar het is zo ver van te voren nooit goed te voorspellen of we helemaal aan de vraag kunnen voldoen. Het weer kan nog een rol spelen en het is elk jaar weer een hele puzzel om de juiste aantallen van de juiste kleuren bij elkaar te sprokkelen. We hebben nu tweederde van de bestellingen van de corsobouwers binnen en we hopen dat de rest snel volgt, want dan weten we wat we moeten bestellen. Maar het kan zomaar zijn dat er een tekort aan bepaalde kleuren is, als bijvoorbeeld sommige corso’s voor een thema kiezen waarin een bepaalde kleur vaak terugkomt”.

Van de totaal 2 miljoen benodigde dahlia’s komen er ongeveer een half miljoen van ‘eigen’ Winterswijkse velden  en moeten er anderhalf miljoen elders in Nederland en België besteld worden. “Eind augustus wordt het aanbod verdeeld over vijf Nederlandse corso’s en enkele Franse, die dezelfde tijd een optocht hebben. Als Nederlandse corso’s hebben we in ieder geval afgesproken bij een tekort elkaar niet te overbieden in prijs, want dan is het hek van de dam.”

Foto: De ereprijs van 2015, van Corsoclub Meddo met Spookt ’t. Foto website Vereeniging Volksfeest Winterswijk