DE2 Transit Oost onderdak 3

DE2 Transit Oost onderdak 3WINTERSWIJK – Na ruim 14 jaar in weer en wind te hebben gestaan, staat de dieseltreinDE2 van ov-museum Transit Oost eindelijk onderdak. Deze mijlpaal werd donderdag bereikt.  Treinstel De Blauwe Engel was in de jaren 60 tot 80 van de vorige eeuw het gezicht van de Nederlandse Spoorwegen in Oost-Nederland. De in een blauwe kleurstelling afgeleverde treinen krijgen vanwege het markante gevleugelde symbool van fabrikant Allan al snel de bijnaam Blauwe Engel. Nadat ze in de loop der jaren allemaal een rood uiterlijk met een gele tien-harige snor op de kop krijgen, voert de NS de meeste tussen 1981 en 1985 af. 25 treinstellen type DE-2 ondergaan in de periode 1971-1981 een grondige revisie/modernisering en doen in NS-geel dienst tot 1997. Treinstel 186

rijdt zelfs tot 2001. Toekomst De stichting heeft er jaren na gestreefd een eigen onderkomen te realiseren om haar unieke openbaarvervoer geschiedenis van Oost-Nederland te behouden voor de toekomst. Het dieseltreinstel DE2 behoort tot de mobiele erfgoed collectie van de stichting, waarin ook enkele voertuigen van de Geldersche Tramwegen (GTW) zijn ondergebracht. Nu de Blauwe Engel onderdak staat heeft de stichting één van zijn doelen weten te behalen. De volgende stap is realiseren van het museumgedeelte. Het nieuwe museum in Winterswijk zal in het voorjaar van 2017 haar deuren openen voor publiek.