vondststeengroevelariosaurus

vondststeengroevelariosaurusWINTERSWIJK/ENSCHEDE – De vinder van de Paladonta bleekeri in mei 2010, Remco Bleeker uit Goor, heeft opnieuw een schedel van een nog niet eerder gevonden saurier ontdekt. De amateur-paleontoloog deed de ontdekking in de Winterswijkse steengroeve waar muschelkalk wordt gewonnen uit de oudste lagen van het geologische tijdperk Trias, zo’n 240 miljoen jaar geleden.

In de 45 meter dikke laag kalksteen zitten verschillende zeldzame mineralen. Ook zijn er versteende resten (fossielen) van dieren uit het Trias te vinden, zoals weekdieren, krabben, kreeften en vissen. Deze hebben allemaal in of aan zee geleefd, want dit gebied was een kustzone die af en toe overspoeld werd met zeewater. Heel bijzonder zijn de overblijfselen van sauriërs, met name de wat de kleiner Anarosaurus en de Nothosaurus, waar museum TwentseWelle in Enschede een replica van in haar collectie heeft.
Bij de vondst van het schedeltje dacht Bleeker eerst dat het een

compleet exemplaar van de Anarosaurus betrof. Het schedeltje stuurde hij op naar wetenschapper Nicole Klein van de Universiteit van Bonn. Na uitgebreid onderzoek kon zij aangeven dat het gevonden schedeltje van slechts 4,5 centimeter van een Lariosaurus is. Deze wat kleinere viseter met peddels als voorpoten is een voorloper van de latere Plesiosaurier.
Nicole Klein heeft de vondst beschreven. In overleg met haar heeft Remco Bleeker het de naam Lariosaurus Vosseveldensis genoemd naar de buurtschap waarin de groeve ligt. Remco Bleeker heeft het schedeltje, net als de Paladonta bleekeri, in bruikleen van museum TwentseWelle gegeven.