aalderink

‘Geen druk op woningen, wel op bijstand’

 

aalderinkWINTERSWIJK – Winterswijk huisvest steeds meer asielzoekers met een verblijfsvergunning. Waren dat er in 2013 nog 19, dit jaar betrekken 75 hier een woning en volgend jaar zullen dat er naar verwachting 80 zijn. Dat deelde wethouder Wim Aalderink gisteravond mee bij de bespreking van de Kadernota in de Winterswijkse gemeenteraad.

Naast een toename van het aantal vergunninghouders, stijgt ook het aantal asielzoekers, namelijk van 500 nu naar 700, als de tijdelijke komst van 200 vluchtelingen naar de Vredense Hof worden meegeteld.

Volgens Aalderink zorgt de komst van meer vergunninghouders niet voor een verdringing op de woningmarkt, “maar wel voor een enorm beroep op de bijstand”. De gemeente wil mede daarom een Deltaplan opstellen in samenwerking met de andere Achterhoekse gemeenten om meer immigranten aan werk te helpen. “Er moet in kaart gebracht worden wie ze zijn en wat ze kunnen. Aan de hand daarvan moet je ze huisvesten. Het moet niet meer zo zijn dat een Syrische boer middenin Amsterdam terechtkomt en een ICT’er in Tjietjerkeradeel”. Het Graafschap College zal de vergunninghouders in samenwerking met de sociale diensten  gaan screenen om zo hun integratie te versnellen.