bocholterhochschule

bocholterhochschuleBOCHOLT – De Bocholtse vestiging van de Westfälische Hochschule gaat actief Nederlandse studenten werven, onder andere door aandacht voor het leren van de  Duitse taal.

 

Volgens de Bocholter Hochschule is er veel vraag naar met name technisch talent in de grensstreek. Nederlandse bedrijven kloppen steeds vaker aan bij de hogeschool om pas afgestudeerden te zoeken.Volgens machinebouw-professor Horst Toonen van de hogeschool zoeken bedrijven met name personeel met kennis van zowel Duits als Nederlands. De maakbedrijven aan beide kanten van de grens werken al intensief samen. 

Op dit moment telt de Bocholter Hochschule nog maar twee Achterhoekse studenten, Henrik Nijsen en Stefan Papenborg. De school denkt dat vooroordelen over de taalbarrière daarin een rol spelen. Maar volgens dr. Petra Iking van het taalcentrum van de hogeschool is die angst onterecht. “Studenten hoeven hier niet het literaire Duits van Goethe en Schiller te kennen. Van belang is alleen het hedendaagse Duits”. Volgens haar zijn Nederlanders, zeker als ze al enige connectie met Duitsland hebben, snel in staat zich het Duits eigen te maken.

Om de drempel voor Nederlanders lager te maken wil de hogeschool wel zomercursussen Duits voor nieuwe studenten uit Nederland gaan organiseren.

De Bocholter Hochschule wil nog voor de zomer met de actieve werving in de Achterhoek gaan beginnen, zodat komende winter de eerste stroom studenten kan beginnen aan een hbo-studie in Bocholt.