De vooruitzichten op een nieuwe baan voor werkloze 50-plussers zijn niet rooskleurig. De helft heeft al meer dan 100 sollicitatiebrieven gestuurd. Meer dan een kwart zelfs 200. Het levert weinig op. Ondanks het vele solliciteren is 45% zelfs nooit uitgenodigd op gesprek. Dit leidt bij vrijwel alle 50-plussers, bijna 90%, tot somberheid en onzekerheid over hun kansen op de arbeidsmarkt en hun financiële toekomst. Onderzoeksbureau MWM2 deed onderzoek in opdracht van Randstad onder werkloze 50-plussers naar hoe zij denken over hun kansen op de arbeidsmarkt.

 

 

 

Twee derde van de respondenten tast in het duister en weet niet wat ze van de toekomst moeten verwachten. Slechts 22% is positiever en denkt binnen een jaar nieuw werk te vinden. Drie kwart van de respondenten is al meer dan een jaar werkloos. Om hun kansen op succes te vergroten zijn veel oudere werkzoekenden bereid concessies te doen. Zo zegt bijna de helft in een ander vakgebied te willen werken en 44% zegt een opleiding te willen volgen. Ook zijn de meesten bereid minder uren te gaan werken (42%), op flexibele basis te willen werken (40%) of onder hun niveau te gaan werken (35%). Driekwart zou zelfs een stageplek accepteren om zo meer kans te maken op werk. Ook het salaris is voor 34% van de 50-plussers bespreekbaar.

 

Werkgevers zien gelukkig wel degelijk pluspunten van een 50+ medewerker ten opzichte van een jongere werknemer. Bijna de helft (48%) van de werkgevers vindt oudere werknemers effectiever in hun werk. Ook zien ze de schat aan werkervaring (37%), levenservaring (33%), mensenkennis (25%) en loyaliteit (23%) als meerwaarden. Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad Groep Nederland: ”Dat zijn nu precies de pluspunten van deze groep die we willen benadrukken binnen ons +Power programma. Oudere werknemers hebben een werkgever veel te bieden. Ik denk dat werkgevers vaker moeten kijken naar een goede mix van hun personeel. Benut werknemers op waar ze goed in zijn. 50-plussers hebben andere kwaliteiten dan jongeren. Door dit goed samen te brengen creëer je een optimale samenstelling.”