buizerd 02

buizerd 02WINTERSWIJK – Rond Winterswijk zijn momenteel meerdere buizerds in de weer om hardlopers de stuipen op het lijf te jagen. De roofvogels die rond deze tijd weer broeden of jongen hebben, willen daarmee indringers uit hun territorium weren.

“Ik schrok me werkelijk de pleuris”, vertelt hardloper Robert-Jan van Diest. Op zijn vaste avondrondje langs de Vredenseweg zette een buizerd ineens zijn klauwen op zijn hoofd. “Gelukkig had ik een muts op, zodat ik niet echt verwond raakte, maar man, man, wat schrok ik. Ik ging maar wandelen, maar vervolgens kwam hij nog twee keer op me af. Ik ben maar heel hard gaan schreeuwen en toen vloog hij over mee heen. Maar je weet gewoon niet wat je moet doen. En waarom viel-ie mij aan? Hij ging op een tak op een kale boom zitten, maar een nest heb ik niet gezien”. Van Diest werd belaagd bij het bruggetje vlak voor de afslag rechts naar Ratum.

Er zijn wel meer plekken in het buitengebied waar buizerds actief zijn of zijn geweest, zoals in de Brinkheurne bij de Bothoekweg en langs de Oude Bocholtsebaan. Ook in een bos vlakbij de Bekendelle en het Keunenhuis werd hardloper Jan Ruesink twee weken geleden nog bedreigd door een buizerd. “Hij scheerde zo’n tien meter over me heen en ging vervolgens demonstratief op een tak zitten. Alsof hij wilde zeggen: deze keer laat ik het nog bij een waarschuwing…”

Advies

Volgens de website van Dier en Natuur gaat het vaak om schijnaanvallen, waarmee roofvogels lopers willen verjagen en dus niet echt willen verwonden. Van belang, aldus de site, is goed om je heen te kijken, omdat roofvogels hun aanval vaak van achteren inzetten en terugdeinzen als je ze aankijkt. Ook in een groep lopen werkt preventief. En als je dan echt aangevallen wordt, helpt hard schreeuwen en flink molenwieken met je armen. Dat laatste doen hardlopers sowieso al vaak als warming up, dus dat is geen verspilde moeite.