Doetinchem – Inbrekers hebben een voorkeur voor sieraden, elektronica, gereedschap, fietsen en metalen omdat deze producten gemakkelijk door te verkopen zijn naar de reguliere markt. Door heling, het kopen van gestolen producten, vervaagt de grens tussen legale en illegale spullen steeds verder. De politie roept daarom iedereen die een tweedehands product koopt op, via www.stopheling.nl of de Stop heling App na te gaan of het aangeboden product als gestolen geregistreerd staat bij de politie.

 

Heling heeft hoge prioriteit bij de politie en dus ook bij het politieteam Achterhoek-West en wordt daarom actief aangepakt. Zo zet de politie sinds enkele jaren actief in op het Digitaal Opkopers Register, samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en gemeenten. De politie doet geregeld controles bij opkopers van tweedehands spullen. Op deze manier wordt het voor opkopers lastiger om gestolen goederen aan te nemen en wordt de afzetmarkt voor inbrekers, overvallers en straatrovers dichtgezet.

Waarom een Digitaal Opkoper Register?

Volgens de wet moeten opkopers van tweedehands goederen hun ingekochte goederen registreren. Om de opkopers het makkelijker te maken is het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkeld. Dit opkopersregister is door de burgemeesters van Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland aangewezen als gewaarmerkt verkoopregister. Opkopers zijn verplicht om zich aan te sluiten bij dit register. Hieronder vallen goudopkopers/juweliers, telefoonwinkels, pandjeshuizen, fietshandelaren en opkopers van metalen. Een handelaar in tweedehands goederen kan zich – ongewild – schuldig maken aan een misdrijf indien hij of zij gestolen goederen inkoopt.

Daarom is het registreren van gegevens heel belangrijk. Het DOR is de moderne variant van het papieren register. Het systeem checkt automatisch via een database van stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Doordat steeds meer opkopers zich registeren in het digitaal Opkopersregister (DOR) wordt stopheling.nl steeds vollediger. Zo wordt het voor de steler moeilijker om gestolen goederen door te verkopen en wordt de criminaliteit terug gedrongen. Denk er wel aan dat wanneer je een goed aankoopt er op dat moment nog geen aangifte van gedaan kan zijn. Zelf controleren of u met een gestolen goed te maken heeft?

 

Dit kan eenvoudig op de website www.stopheling.nl . Via deze site kunt u aan de hand van bijv. een serienummer snel checken of u met een gestolen goed te maken heeft. Ook kunt u met deze app uw eigen bezittingen registreren. Kijk voor meer informatie op de site www.stopheling.nl Bent u een handelaar in tweedehands goederen, dan is het goed mogelijk dat u onlangs op de informatiebijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis in Doetinchem bent geweest. Bent u daar niet geweest, neem dan contact op met het Sylvia Rave van het politieteam Achterhoek-West via 0900-8844. U krijgt dan informatie over het invullen en de werking van het Digitale Opkopersregister.