Meer AED’s en BHVers moeten er komen in Winterswijk en dan wel AED apparaten die 24 uur per dag beschikbaar zijn dat vind Johan G Esendam, die door een goed werkende AED zijn verhaal woensdagmorgen kan vertellen. Hij kreeg een tijdje geleden een hartstilstand op de tennisbaan mede door hulp van anderen en een AED kan hij het nog navertellen. Esendam startte een actiecomité dat resulteerde in het in kaart brengen van de aanwezige AED apparaten in Winterswijk. Totaal zijn er 72 AED’s in Winterswijk 3 hiervan zijn 24 uur per dag beschikbaar, te weinig zegt Esendam. De AED’s die bij bedrijven aanwezig zijn zijn alleen tijdens bedrijfsuren te bereiken. Een hele hoop mensen weten niet waar ze hangen en daar moet verandering in komen.

 

Esendam vind ook dat op de website van de gemmente moet staan waar deze te vinden zijn dat is nu nog niet mogelijk. Maar ook moeten we meer burger hulp verleners erbij krijgen die gealarmeerd kunnen worden bij een hartstilstand. Met 15 man is men bezig geweest om te inventariseren waar de AED’s aanwezig zijn en dit is in kaart gebracht ook spoort Esendam verenigingen aan om een cursus aan hun leden aan te bieden hoe je moet reanimeren en hoe een AED gebruikt moet worden. “het lijkt allemaal ver van je bed maar je denkt er pas over als het je overkomt” zegt Esendam. “Ik wil iets terug doen en dat kan op deze manier”.

 

Samen met de buurt, de Elinkes is er een AED geplaatst bij zijn huis de hele buurt kan hier gebruikt van maken indien dit nodig is er wordt een cursus gevolgd wat je moet doen bij een hartstilstand en daarvoor hebben alleen vanuit de Elinkes zich al 60 mensen aangemeld zegt een geëmotioneerde Esendam. Voorzitter Henk de Fauw van de hartstichting afdeling Winterswijk zegt ook dat BHVers een belangrijke rol kunnen spelen. We hebben nu in Winterswijk 190 collectanten die ieder jaar voor de hartstichting op pad gaan eigenlijk is dat nog te weinig.

 

Wethouder Ilse Saris stelde de AED Bij Esendam officieel in gebruik. Zij kreeg uit handen Van Esendam een tegoedbon voor het hele college van B en W voor een cursus. Esendam vind dat zij een voorbeeld functie hebben en moeten weten hoe je reanimeert en een AED gebruikt.

Wanneer u een AED heeft die nog niet is aangemeld stuur dan een mail naar info@hart4winterswijk.nl een overzichtskaart is aangemeld op www.aed4.eu