aaltenlogo

aaltenlogoAALTEN/WINTERSWIJK – Een groep actievoerende thuishulpen heeft zich vanmiddag vastgeketend in het gemeentehuis van Aalten. De werknemers van het noodlijdende TSN eisen dat zij bij faillissement van hun werkgever tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen overgaan naar een nieuwe werkgever. De gemeenten Aalten, Winterswijk en Oost Gelre willen zich daar wel voor inspannen, maar willen dat niet garanderen. De actievoerders hebben de gemeente Aalten nu een ultimatum gesteld tot maandag 14 uur. Als dan niet aan hun eisen is voldaan, volgen meer acties, waaronder mogelijk ook stakingen. Volgens de FNV zullen zij daarbij een vorm kiezen die de cliënt het minste belast.

Thuiszorgmedewerker Ria uit Aalten is het wachten zat: ‘We hebben lang genoeg in onzekerheid gezeten. Mijn cliënten, waar ik al jaren kom, worden onrustig. Wat we willen is dat wij ook straks gewoon voor onze cliënten kunnen zorgen voor een fatsoenlijk loon. Als er geen fatsoenlijk aanbod komt, dan zullen we de acties gaan opvoeren.’

Door het dreigende faillissement van TSN verkeren duizenden cliënten en thuiszorgmedewerkers al maanden in onzekerheid. Thuiszorgmedewerkers door heel Nederland hebben de afgelopen weken actie gevoerd voor behoud van hun arbeidsvoorwaarden, voor het in stand houden van de koppeltjes cliënt-thuiszorgmedewerker en voor goede thuiszorg. Zo bezetten thuiszorgmedewerkers onder andere de gemeentehuizen van Hollands Kroon, Apeldoorn, Winterswijk en Bronckhorst.

FNV stelt dat gemeenten tegen de wet handelen als zij cliënten en hun vertrouwde thuiszorgmedewerker uit elkaar halen, en als thuiszorgmedewerkers hun baan of arbeidsvoorwaarden verliezen. De gemeente Winterswijk weerspreekt dat haar opstelling in strijd met de wet is.