vredensehof1WINTERSWIJK – Het leegstaande deel van de Vredense Hof zal rond 1 juli gereed zijn gemaakt voor de komst van 200 vluchtelingen. Dat zei wethouder Wim Aalderink vanavond in de gemeenteraadsvergadering. B en W omarmen ook het voorstel om een burgerwacht in te stellen, die de veiligheid in de omgeving van de vluchtelingenopvang in de gaten houdt.

 

Volgens Aalderink wordt de Vredense Hof binnenkort verbouwd om de huisvesting van 200 vluchtelingen mogelijk te maken. “Die verbouwing zal rond 1 juli afgerond zijn, maar eventueel kan dat ook uitlopen tot na de bouwvak”. Op dat moment begint ook de ’teller van twee jaar opvang’ te tikken, aldus de wethouder. Een van de argumenten van de buurtbewoners was namelijk dat ze er constructief tegenover staan, zolang het ook bij twee jaar opvang blijft. Aalderink voegde daar ook aan toe dat de vluchtelingen intensief begeleid worden als het gaat om hoe we hier in Nederland als mannen en vrouwen met elkaar omgaan en hoe we met bijvoorbeeld homo’s omgaan. Ze krijgen zelf verkeersles”.

De wethouder zei dat er in de zomer best ineens vier, vijf bussen vol asielzoekers kunnen komen voorrijden, “zeker omdat Heumensoord op 1 juli dichtgaat”.

VVD-raadslid Frank Roerdinkholder stelde, mede namens de PvdA, aan B en W voor om een buurtwacht in te stellen, die in samenwerking met de politie en de gemeente preventief toezicht houdt op de veiligheid. Dit naar aanleiding van een oproep van de actiegroep Winterswijk tegen economische vluchtelingen. Volgens burgemeester Van Beem heeft de gemeente inmiddels contact gehad met de initiatiefnemers en volgens hem is de opstelling van de groep ‘niet negatief, maar positief’. Zolang een buurtwacht niet repressief optreedt en in overleg treedt met de buurt en asielzoekers, wil de gemeente daar graag aan meewerken, aldus Van Beem.