storm

 

stormRTV Slingeland besteedt deze maanden aandacht aan de windhoos die zondag 27 maart precies 50 jaar geleden door Winterswijk raasde. In de eerste aflevering de herinneringen van Wim Ruesink (57), die destijds naast carrosseriefabriek Hoekstra aan de Singelweg woonde.

“Het leek een gewone zondagmiddag te worden, maar het verliep geheel anders. We woonden aan de Singelweg pal naast carrosseriefabriek Hoekstra. Ik was 7 jaar. We hadden die dag redelijk vroeg warm gegeten daar pa naar Ulft ging voor een verjaardag. Ma die zich niet lekker voelde, bleef thuis. Ik was na het eten de tuin ingegaan en stond helemaal achterin bij de konijnenhokken. Ik bemerkte dat het plots raar weer werd en keek omhoog, zag even later van alles door de lucht vliegen en voelde een enorme wind.”

“In de verte hoorde ik ma vanuit de keukendeur roepen: “Wim binnenkomen!” Ik rende naar binnen en toen ik de klink van de deur vast had ,hoorde ik de dakpannen langs mij heen suizen. We bleven binnen tot het weer rustig was geworden. Rondom ons huis lagen allemaal dakpannen, de zwarte waren van ons huis, de rode van de buren. Bij Hoekstra werd pa gebeld dat hij terug moest komen. Na zo’n half uurtje stapte ik op mijn fietsje en aanschouwde de gevolgen van de windhoos, eerst naar het Willinkplantsoen, (was toen nog veel groter en werd niet doorkruist door een weg). Ik zag de ravage daar, ging toen weer terug richting Oostervoort alwaar een enorme ravage was in de buurt van Timmermans & Mulder. Later ook nog naar het verwoeste Feestgebouw geweest. Het was een tijd zonder apps, twitter en facebook, dus de ernst en de kracht van de windhoos drong pas later door.  In de weken/maanden daarna kwam er een actie op gang voor een nieuwe schouwburg. De poster daarvan heb ik nog, hangt nu bij schouwburg De Storm in de foyer.”

Ook een herinnering aan de windhoos van ’66? Mail naar info@rtvslingeland.nl of schrijf naar RTV Slingeland, Misterweg 9, 7102 BD Winterswijk.