Willem Maris Ezeltjes aan het strand ca. 1865 1866 collectie Gemeentemuseum Den Haag 1

Willem Maris Ezeltjes aan het strand ca. 1865 1866 collectie Gemeentemuseum Den Haag 1WINTERSWIJK – K oeien, paarden, schapen en kippen staan centraal op de tentoonstelling Vee in beeld die vanaf 4 maart in Villa Mondriaan te zien is. Het museum toont het figuratieve werk van Piet Mondriaan waarin het vee de hoofdrol speelt. Mondriaan liet zich in zijn vroege werk onder andere inspireren door de thema’s van de Haagse School, waarbinnen het veestuk een belangrijke positie innam.

De kunstenaar die wereldberoemd werd met zijn schilderijen met rechte lijnen en primaire kleurvlakken, heeft aan het begin van de twintigste eeuw vele studies gedaan naar onder andere koeien. Mondriaan liet zich in deze periode beïnvloeden door gevestigde tijdgenoten als Willem Maris en Anton Mauve; aanhangers van de Haagse School die bekend stonden om hun koeien- en schapenstukken. Vee in beeld is een tentoonstelling over het veestuk rond 1900 en geeft een mooi beeld van de rol van het dier in de schilderijen van Mondriaan en zijn voorgangers. Het ontwerp van de tentoonstelling ligt in handen van Kiki van Eijk, vormgever voor onder meer het Rijksmuseum en Hermès.

Naast het werk van Mondriaan en tijdgenoten biedt Villa Mondriaan altijd een podium aan de vernieuwers van deze tijd. Zo zijn dit voorjaar sculpturen van Tom Claassen in de museumtuin en het paviljoen voor hedendaagse kunst te zien. Zijn beelden van vertederende dieren in allerlei verschillende materialen zijn geliefd bij een groot publiek. Foto’s gemaakt door Hellen van Meene vullen de begane grond van het voormalige woonhuis van Piet Mondriaan. Haar portretten tonen jonge meisjes en honden, waarin de relatie tussen mens en dier centraal staat.

De opening van de tentoonstelling Vee in beeld gaat gepaard met een feestweekend waarin de geboortedag van Piet Mondriaan wordt gevierd. Op 4, 5 en 6 maart halveert het museum haar toegangsprijs en worden alle bezoekers getrakteerd op een kop koffie en een stukje feesttaart. Daarnaast kan jong en oud deelnemen aan een programma vol lezingen, workshops, rondleidingen en muziek.

 

Tentoonstelling: Vee in beeld: Piet Mondriaan en de Haagse school
Periode: 4 maart t/m 4 september 2016
Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11-17 uur
Informatie:
www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00