buurtpreventielogo

 

buurtpreventielogo(door Jan Ruesink)

 WINTERSWIJK – Het aantal burgers dat zich heeft aangesloten bij Buurtpreventie Winterswijk is de laatste maanden onstuimig gegroeid. Het whatsapp-initiatief dat ruim een jaar geleden met veertig deelnemers begon, heeft nu het aantal van 1250 bereikt. Dat was te danken aan een grote flyeractie, publiciteit en ‘helaas ook’ negatieve gebeurtenissen als de woningovervallen aan de Olmenstraat en de Tupstraat, zo vertelt coördinator Rutger ter Braak tegenover RTV Slingeland. Ter Braak meldt dat er in het voorjaar een proef komt met een ‘nepboef’ die moet uitwijzen hoe goed het alarmeringssysteem werkt.

 

Eind vorig jaar telde Buurtpreventie nog 1100 deelnemers in de gemeente. In korte tijd zijn daar 150 mensen bijgekomen. Volgens coördinator Rutger ter Braak was dat te danken aan een grote flyeractie van de VVD, persoonlijke initiatieven, publiciteit en ‘incidenten als de woningovervallen in de Olmenstraat en Tulpstraat. Positieve en negatieve aandacht leveren beide nieuwe deelnemers op. Na overvallen worden mensen toch alerter’.

 

De deelname aan Buurtpreventie verschilt wel erg per wijk en buurtschap. “In Winterswijk-Oost is het aantal aansluitingen nu zo hard gestegen dat wijk 7 in tweeën gesplitst gaat worden, met elk een eigen beheerder, maar wel met gezamenlijke meldingen. Maar in de wijk rond de Europalaan blijft de interesse nog achter. Ook in Meddo hebben we nog relatief weinig deelnemers, terwijl Miste/Corle al op 200 deelnemers zit.” Die verschillen hangen onder meer af van hoe actief de ‘voortrekkers’ in de wijk of buurtschap zijn en welke acties ze hebben ondernomen.

 

Proef

 

In het voorjaar gaan gemeente, Buurtpreventie en politie samen een proef houden om te zien hoe het alarmeringssysteem werkt. Een ‘nepboef’ zal zich verdacht gaan ophouden in een buurt en dan moet blijken of en hoe buren de politie en elkaar waarschuwen en actie gaan ondernemen, bijvoorbeeld door dan de hond te gaan uitlaten en de ogen open te houden.

 

Buurtpreventie Winterswijk is een WhatsAppgroep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in wijk, buurtschap of dorp. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

 

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders, want die kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

 

Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.

 

Buurpreventie werkt volgens het SAAR-principe: S =signaleer A=alarmeer 112 A=app R=reageer.

 

Zie ook www.buurtpreventie-winterswijk.nl