Acht Gelderse jongeren representeerden Nederland bij de 43ste editie van WorldSkills, het WK voor beroepen in Brazilië. Jordy Weevers uit Winterswijk, Richard Nales uit Rietmolen, Sharyn Jager uit Ede, Mattijn Stegeman uit Vaassen, Lando Klein Gunnewiek uit Groenlo, Joris Grim uit Winssen, Damien Dekker uit Apeldoorn en Niels Bosman uit Elburg toonden uitstekend vakmanschap, maar grepen helaas naast de medailles. Het WK voor beroepen vond deze week plaats in São Paulo, Brazilië. Vier dagen lang streden de beste jonge vakmensen ter wereld voor een felbegeerde plek op het podium. Nederland heeft ook een gouden plak gescoord: teamgenoot Nadine Klingen won goud én prolongeerde daarmee de wereldtitel voor het onderdeel Etaleren. Vijftien kandidaten van Team Nederland wonnen een medaille voor excellent vakmanschap.


 
In São Paulo streden zo'n 1200 kandidaten uit 75 bij WorldSkills aangesloten landen in 50 beroepen voor een wereldtitel. Ons land deed mee met 35 kandidaten in 30 vakrichtingen (beroepen), waaronder verpleging, mobiele robotica, bloembinden, lassen, koken en webdesign.
 
Behaalde plaatsen, opleidingen en werkgevers
 

  • Jordy Weevers kwam uit op een 10e plek bij het onderdeel Architectural Stonemasonry (Natuursteenbewerken). Hij studeert bij ROC Midden Nederland en werkt bij Slotboom Steenhouwers.
  • Richard Nales behaalde de 12e plaats bij de wedstrijd Polymechanics. Hij leert bij STODT en werkt bij Norma Hengelo.
  • Sharyn Jager scoorde een 14e plaats op het onderdeel Floristry (Bloembinden). Ze studeert bij Groenhorst in Velp en werkt bij Ava Blooms.
  • Mattijn Stegeman werd 17e bij Industrial Control competitie. Hij leert bij Deltion College en werkt bij Van Lente Systeemintegratie.
  • Lando Klein Gunnewiek behaalde een 19e plaats bij de wedstrijd Plumbing and Heating. Hij leert bij Opleidingsbedrijf Installatiewerk.
  • Joris Grim kwam uit op de 20e plaats bij het onderdeel Restaurant Service. Hij studeert bij ROC Rijn IJssel en werkt bij Slot Doddendael.
  • Damien Dekker behaalde een 24e plaats tijdens de wedstrijd Graphic Design. Hij leert bij Deltion College, net als:
  • Niels Bosman. Deze werd 30e bij de wedstrijd Web Design.

 
Vakwedstrijden in de lift 
Deelname aan vakwedstrijden is voor de kandidaten een onvergetelijke ervaring en draagt bij aan een glansrijke carrière. Zo nam televisie kok Rudolf van Veen eind jaren '80 deel aan WorldSkills. Na de zomer krijgen meer mbo'ers de kans om deel te nemen aan vakwedstrijden. Zo'n 90% van alle mbo-scholen doet de komende jaren mee met vakwedstrijden. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de excellentieregeling opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. Dit gebeurt zoveel mogelijk in samenwerking met het bedrijfsleven. De huidige kandidaten van Team NL werden geselecteerd door de vakwedstrijden van Vakkanjers en branchevereniging VHG en zijn zowel afkomstig van mbo-scholen, als uit het bedrijfsleven. 
 
WorldSkills 2017 
WorldSkills vindt plaats sinds 1950. Nederland doet sinds 1962 mee. Over twee jaar wordt de 44ste editie van het evenement in Abu Dhabi georganiseerd. In São Paulo besloten de bij WorldSkills aangesloten landen dat WorldSkills 2019 in Kazan wordt georganiseerd. Naast Rusland waren België en Frankrijk daarvoor in de race. 
 
Minister Bussemaker op bezoek 
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, die het evenement twee dagen bezocht, nam uitgebreid de tijd voor een bezoek aan de wedstrijden. Zij was daar onder andere om deel te nemen aan een ministerconferentie. "Zonder vakmanschap zijn we nergens" aldus de bewindsvrouw. Ook was ze enorm trots op de excellente jonge Nederlandse vakmensen. Tijdens de rondgang over het evenement sprak ze met verschillende Nederlandse experts, afkomstig uit onderwijs en bedrijfsleven. Deze experts trainen de kandidaten vooraf intensief en zijn tijdens de wedstrijden jurylid. 
 
Skills Netherlands 
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot Skills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Skills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners, te weten: 
 
Deltion College, Groenhorst Velp, Koning Willem I College 's-Hertogenbosch, Markiezaat College, Nimeto Utrecht, Nova College, Rijn IJssel, ROC Friese Poort, ROC Midden Nederland, ROC Mondriaan, ROC Ter Aa, ROC van Twente VHG en TechniekTalent.nu. De Nederlandse deelname aan WorldSkills wordt verder ondersteund door Bouwend Nederland, Brancheplatform Natuursteen, Stayokay, MBO Raad, Anko Zakenreizen, Hago en Maxguard. 
 
Een overzicht van alle resultaten is te vinden op www.worldskills-team.nl.