In september start in Winterswijk een WandelFitprogramma  voor mensen met longproblemen. Vanaf 22 september wordt  op de Huininkmaat in Winterswijk in groepsverband een speciale wandelclinic aangeboden door  Ab Nijman ( longfysiotherapeut) en Melinda Raterink ( gediplomeerd wandeltrainer).  Het is bedoeld voor mensen die vanwege ademproblemen niet mee kunnen doen met reguliere wandelgroepen.  Tijdens de 8 lessen krijgen de deelnemers de kans om weer te wennen aan een sportieve buitenaktiviteit.  Een belangrijk doel is o.a. om weer  met plezier te kunnen wandelen  en zo mogelijk  ook nog  het  conditiepeil  weer wat op te  vijzelen  .  Vooraf is een basis loopconditie  niet vereist, deze wordt juist bereikt  door de clinic.

Belangstellenden kunnen zich bij voorkeur via de mail  aanmelden en de inschrijving loopt  tot 7 september. De kosten voor  de hele clinic van 8 lessen zijn 25 euro.  22 september is een introductiedag met speciale aandacht voor kleding en  schoenen gevolgd door een kort trainingsprogramma.   Partners zijn ook welkom.  Mocht  het aantal deelnemers te groot worden,  dan wordt op de introductiedag besloten hoe dit op te lossen . Daarna is er wekelijks op de dinsdagmorgen een bijeenkomst  tot 10 november. Na de laatste instructieles zal bij voldoende belangstelling wekelijks een  wandelgroep  gevormd kunnen worden.  

Mailen naar :w.a.nijman@gmail.com

Of mobiel:  06 57329627

Door wekelijks aangepast te oefenen ontstaat gewenning aan bewegen in de buitenlucht.  Voor veel longpatienten is het  normale   looptempo te hoog  geworden ;  ze zijn daardoor steeds minder gaan lopen met als gevolg een verminderde conditie en meer gezondheidsproblemen.  Samen met anderen lopen is steeds minder leuk geworden.  De clinic van 8 lessen is  bedoeld om dit proces van achteruitgang weer om te keren.  Ab Nijman en Melinda Raterink hebben besloten om dit samen te doen en daarmee is een unieke combinatie gevonden van kennis en ervaring op het gebied van mensen met longproblemen en ervaring  in de specialistische begeleiding van  wandelgroepen.    In het voorjaar heeft  Eric Bos in Gaanderen  voor het eerst  een vergelijkbare clinic verzorgd  met als resultaat dat hij nu wekelijks 2 wandelgroepen voor longpatienten heeft gevormd.  Ab en Melinda zijn ervan overtuigd dat dit ook rondom Winterswijk mogelijk moet zijn.  Het WandelFit programma wordt ondersteund door zowel het Longfonds als de Wandelbond (KWBN)

 De Huininkmaat in Wiinterswijk biedt een grote variatie aan wandel en oefenmogelijkheden. Er zal in het begin veel aandacht zijn voor temporiseren, ademtechniek bij inspanning, looptechniek, kracht en coordinatie. Daarbij staat het plezier voor bewegen samen met anderen in de buitenlucht  voorop en niet de loopprestatie. Een onderdeel van de lessen zal bestaan uit Nordic Walking instructie. Tijdens de lessen zijn zg. poles beschikbaar  voor wie deze niet zelf heeft.  Het gebruik van de poles biedt extra mogelijkheden  voor de oefeningen en kan bij goed gebruik ook bijdragen aan het loopvermogen.