Een militaire colonne van honderd historische legervoertuigen doet op dinsdag 31 maart Winterswijk aan.Op die dag is het precies 70 jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd van de Duitse bezetter. De militaire colonne rijdt vanuit de gemeente Aalten buurtschap het Woold binnen. Aan de vooravond van de bevrijding hebben Engelse en Duitse militairen hier hevig gevochten. Bij die gevechten kwamen zestien Duitsers en negen Britten om het leven.
 
De colonne stopt bij het oorlogsmonument op de hoek Meerdinkweg – Holdersweg. Hier vindt om 12.00 uur een herdenkingsbijeenkomst plaats. Burgemeester Thijs van Beem houdt er een korte toespraak en er worden kransen bij het monument gelegd. Ook de leerlingen van basisschool het Woold zijn aanwezig bij de plechtigheid.
 
Om 12.30 uur vertrekt de stoet naar verenigingsgebouw Juliana in het Woold, waar de deelnemers aan de bevrijdingstocht een lunch krijgen aangeboden van de bewoners van het buurtschap en de gemeente Winterswijk.
 
Om 13.30 uur vertrekt de colonne naar het centrum van Winterswijk. Met gepaste snelheid rijdt de stoet door Winterswijk via de Wooldseweg, Weurden, Dingstraat, Kleine Parallelweg, Stationsstraat, Misterstraat, Misterweg en Europalaan. Via de Rondweg West en Corleseweg verlaat de colonne het centrum om de weg te vervolgen naar Lichtenvoorde. De colonne wordt begeleid door een motorescorte van de politie. Tijdens de tocht kan het verkeer enige hinder op de route ondervinden.
 
De gemeente roept inwoners van Winterswijk op hun medewerking te verlenen aan dit fantastische evenement door op deze dag de nationale driekleur uit te hangen.
 
 
De bevrijdingsrit door Winterswijk is onderdeel van de Final Push (de laatste stoot). Deze groots opgezette bevrijdingstocht start vrijdag 27 maart in Groesbeek en eindigt op 12 april in Groningen en is bedoeld om de bevrijding van het oostelijk en noordelijk deel van ons land te herdenken. The Final Push is een initiatief van Keep Them Rolling, Nederlands oudste vereniging van verzamelaars van militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie over de bevrijdingstocht is te vinden op www.thefinalpush2015.com