Ruim 200.000 basisschoolleerlingen in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika doen op 12 maart mee aan de jaarlijkse actie 'Wij trekken aan de bel'. Ook kinderen in Gelderland laten van zich horen. Zo vragen ze aandacht voor het recht op onderwijs van leeftijdgenootjes met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen. Dat zijn er niet minder dan 23 miljoen.

Overal wordt de actie op dezelfde manier uitgevoerd: kinderen met en zonder handicap maken één minuut lang samen kabaal op het schoolplein met onder meer toeters en trommels. Een speelse actie met een serieuze ondertoon.

'Wij trekken aan de bel' is een initiatief van het Liliane Fonds, dat dit jaar zijn 35-jarig jubileum viert. Het aantal leerlingen dat meedoet, is vervijfvoudigd sinds de eerste editie in 2012. De actie is bovendien uitgegroeid tot een wereldwijd evenement. Dit jaar klinkt ook kabaal ver buiten Nederland, bijvoorbeeld op scholen in India, Kenia en Bolivia. In Nederland doen ruim 650 basisscholen aan de actie mee. Hierbij het overzicht van de scholen in Gelderland die aan de actie meedoen: www.lilianefonds.nl/images/stories/artikelen/contact/pers/persmap/gelderland.doc

Ook diverse wethouders onderwijs en bekende Nederlanders trekken op 12 maart mee aan de bel. Onder hen staatssecretaris Jetta Klijnsma, presentatrice Lucille Werner, omroepman Jan Slagter, cabaretier Vincent Bijlo en presentator Marc de Hond. Liliane Fonds-ambassadeur Jaap Jongbloed trekt zelfs op Curaçao aan de bel.

Millenniumdoel 2 luidt: ‘In 2015 volgen alle kinderen in alle landen basisonderwijs.’ Intussen gaat wereldwijd 90% van alle kinderen naar school. Maar van de kinderen met een handicap in de armste gebieden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika komt nog geen 10% ooit in een klaslokaal. Van de 57 miljoen kinderen die verstoken blijven van basisonderwijs, heeft 40% een handicap.

De Sustainable Development Goals, die de Millenniumdoelen opvolgen, gaan zich vooral richten op de mensen die niet hebben geprofiteerd van de Millenniumdoelen. Daartoe behoren miljoenen kinderen met een handicap. 'Wij trekken aan de bel' is daarom in 2015 actueler dan ooit.