De Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek moest op 20 december het Midwinterevent, dat met de schaapskudde op de voormalige vuilnisbelt in Winterswijk zou plaatsvinden, aflassen door de zeer slechte weersomstandigheden die dag. De ‘Vrienden van de kudde’ zijn nu uitgenodigd om op Valentijnsdag een bezoekje te brengen aan de kudde van schaapherder Roelof Kuipers.

In maart begint het lammerseizoen en enkele weken daarvoor vertrekt de herder met de kudde vanaf de winterweide naar de stal. Valentijnsdag is de winterafsluiting. De herder is tussen 15 en 17 uur met de kudde op de hoek van de Grevinkweg/Goossensweg in Meddo.

De herder hoedt daar zijn kudde en heeft een Valentijnsdag-actie bedacht. Hij zet een twijfelaar tussen de schapen, waarin liefhebbers met hun Valentijn ‘onder de wol’ kunnen kruipen. Deze ludieke actie van Roelof Kuipers biedt de vrienden de mogelijkheid om een leuke Valentijnsfoto te maken. Kuipers: “En als je geen Valentijn hebt, stel ik me beschikbaar.“

Auteur mevrouw Jean Phagoe is op Valentijnsdag ook aanwezig bij de kudde. Zij presenteert haar kinderboek ‘ Een dagje naar de herder ’ (met CD), over wat schaapherders zien en meemaken. Het daarbij behorende ‘Schaapsliedje’ is ook in de Achterhoekse streektaal opgenomen in een uitvoering door Winterswijker Raymond Ubbink. 

DATUM  zaterdag 14 februari 2015
TIJD  van 15 tot 17 uur
PLEK    hoek Grevinkweg/Goossensweg in Meddo bij Winterswijk  

In de zes weken vanaf 1 maart wordt de geboorte van ongeveer 250 lammeren verwacht. Dat wordt een drukke tijd voor de herder, zijn gezin en de vrijwilligers. De lammeren blijven de eerste weken bij de ooien in de stal. Op Moederdag zijn ze met hun honderden moeders te zien tijdens de Schaapscheerdersdag rondom gebouw Wilhelmina in Kotten. Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek houdt dan samen met de herder en in nauwe samenwerking met de Stichting Boerengoed een Schaapscheerders- & woldag met diverse activiteiten.