De PvdA en de VVD hebben dinsdag tegen een motie gestemd van D66 en CDA om een grenseffectentoets in te voeren. Het plan haalt daarmee geen meerderheid. D66-Kamerlid Gerard Schouw: “De coalitiepartijen PvdA en VVD laten hiermee de grensregio’s in de kou staan.

Bij nieuw nationaal beleid en wetgeving wordt nog niet consequent nagedacht over de eventuele effecten op grensoverschrijdend wonen, werken, winkelen en ondernemen. Wij vinden het van belang dat dit in de toekomst wel gebeurt. Daarom komt D66 samen met het CDA met dit plan. Dat de PvdA en de VVD tegenstemmen is buitengewoon teleurstellend.”

Minister Plasterk heeft eerder gezegd positief tegenover een grenseffectentoets te staan, maar hier nog over wil nadenken. Schouw: “De minister wil nadenken. Maar nadenken is niet voldoende. We praten hier al lang over, het was mooi geweest als het kabinet nu eindelijk eens tot daden komt.”