Nu vanaf 1 januari 2015 gemeenten en zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de zorg, wordt ook een beroep gedaan op mensen uit de omgeving, zoals buren. Ruim 90% van de Gelderlanders staat positief tegenover het helpen van buurtgenoten. Dit uit zich vooral in het doen van (eenvoudige) huishoudelijke klussen en de zorg voor een zieke buur. Meer dan 60% van de Gelderlanders is bereid hun buurtgenoot te helpen met een huishoudelijke klus. Daarnaast geeft de helft aan hun buur te willen verzorgen wanneer deze ziek is. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard Direct onder 1.000 respondenten.

De meeste burenhulp wordt gegeven in de provincie Gelderland. Maar liefst 90% van de Gelderlanders is bereid hun buur te helpen. In Noord-Brabant ligt dit percentage een stuk lager. Een op de zes Brabanders geeft aan zelf hulpbehoevend te zijn en daarom niet te kunnen of willen helpen.

Hulpvragen plaatsen op Buurtlink
Stichting Buurtlink wil de hulp tussen Gelderse buurtgenoten graag stimuleren. Op de site www.buurtlink.nl kunnen Gelderlanders een hulpvraag plaatsen of reageren op oproepen. Per buurt is een overzicht te zien van gestelde hulpvragen. Het plaatsen of reageren op een hulpvraag is gratis.

Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen. Ook kunnen buurtgenoten via het platform inspiratie opdoen voor activiteiten in hun buurt. De stichting hoopt hiermee de leefbaarheid in Nederlandse buurten te verbeteren en dat mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving. Buurtlink.nl is voor en van iedere buurt in Nederland, en heeft sinds de oprichting al 300.000 leden. Meer informatie over Buurtlink is te vinden op www.buurtlink.nl.