Op zaterdag 24 januari organiseert Villa Mondriaan in samenwerking met kunsthandel Simonis & Buunk en Stichting Jantje Beton de Jantjedag. De restauratie van het schilderij Jantje, dat in 2012 ontdekt werd in het programma Schatgraven van Omroep Gelderland, staat deze dag centraal.

Jantje werd geschilderd door Piet Mondriaan in 1896. Het verhaal gaat dat hij een kinderziekte had overgenomen van Jantje en door diens familie werd verzorgd. Als dank schonk Mondriaan hen dit werk. Het doek is altijd in de familie gebleven en dook in 2012 weer op in het programma ‘Schatgraven’ van Omroep Gelderland. Het werk werd verkocht en is nu als langdurige bruikleen te zien in Villa Mondriaan.

Het schilderij kan een opknapbeurt goed gebruiken. De restauratoren van Simonis & Buunk, een vaste samenwerkingspartner van Villa Mondriaan, hebben hierop besloten het werk kosteloos te restaureren. Bijzonder is dat de eerste stap van het restauratieproces in het museum zal plaatsvinden en dat bezoekers hiervan getuige mogen zijn. Twee restauratoren zullen het werk ontdoen van het vergeelde vernis en ondertussen uitgebreid toelichting geven op het restauratieproces.

Tijdens de Jantjedag kunnen Vrienden van Villa Mondriaan gratis een schilderij laten taxeren door de ervaren medewerkers van Simonis & Buunk (reguliere taxatiekosten €75,- per schilderij). Ook geven zij restauratieadvies. Bent u nog geen Vriend, maar wel geïnteresseerd in deze aanbieding, dan kunt u op de dag zelf Vriend worden voor een bedrag van €40,-.

Ook voor kinderen is er tijdens de Jantjedag van alles te beleven. Zo wordt de speciale Mondriaan-kinderwandeling door Winterswijk geïntroduceerd en is er voor de allerkleinsten een voorleeshoekje met verhaaltjes over de jonge Mondriaan en Jantje. Natuurlijk is het ook mogelijk de reguliere speurtocht door het museum te doen. Na afloop van uw bezoek kunt u met het hele gezin terecht in het gezellige museumcafé voor een speciale Jantje-petitfour met een kop koffie of een glas limonade.

Mensen die Jan heten mogen het museum 24 januari gratis bezoeken op vertoon van een identiteitsbewijs. Jongeren onder de 18 en Vrienden van Villa Mondriaan mogen altijd gratis naar binnen. Overige bezoekers betalen het normale entreetarief van €8,-, waarvan op deze dag de helft naar Jantje Beton zal gaan. Tijdens de Jantjedag is het museum van 11.00 tot 17.00 geopend.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.villamondriaan.nl