De start van de 12e Nationale Sportweek vindt volgend jaar plaats in de Achterhoek. NOC*NSF heeft de regio uitgekozen op basis van het programma dat is voorgesteld. Dit is mede voortgekomen uit het regionale sportkader ‘Achterhoek in Beweging’ dat door alle gemeenten in 2012 is vastgesteld. Activiteiten die al vele jaren worden georganiseerd door sportverenigingen en onderwijsinstellingen krijgen nu een podium waarop dit nog meer zichtbaar wordt.

Op zaterdag 18 april 2015 is de officiële start van de Nationale Sportweek. In de Achterhoek vindt een scala aan activiteiten plaats, zoals een wielerronde door de Achterhoek, een watersportwedstrijd op de Oude IJssel en een wandeling met een bekende Achterhoekse sporter en Hella van der Wijst. In de regio zijn er verder diverse lokale activiteiten met hulp van de vele sportverenigingen die de Achterhoek rijk is. Regionaal wordt er onder andere gefietst en gewandeld.

Een uniek onderdeel van het evenement is de Arriva sporttrein. Deze trein rijdt 18 april door de Achterhoek met aan boord diverse prominente sporters die de verschillende stations bezoeken. Het spectaculaire podiumprogramma vindt plaats in Doetinchem. “Als Achterhoek zijnde proberen wij op sportgebied zoveel mogelijk evenementen met landelijke bekendheid deze kant op te halen. Het verzorgen van de officiële start van de Nationale Sportweek is dus een mooie aanvulling waarmee we ook de lokale sport in beeld brengen. We kunnen als regio dus trots zijn op deze toewijzing” aldus Peter Drenth, wethouder sport in Doetinchem.

De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF in samenwerking met de Lotto. Gedurende ruim tien jaar heeft het evenement een enorme groei doorgemaakt. In 2014 deden 208 Nederlandse gemeenten mee. Veel sportverenigingen zetten tijden de Nationale Sportweek hun deuren voor honderdduizenden mensen open. “Wij starten de 12e Nationale Sportweek graag in Doetinchem omdat het een ‘perfect fit’ is.” Zegt Erik Lenselink manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF. “Sport staat in de Achterhoek hoog op de agenda met grote betekenis voor gezondheid, versterkend voor gymles op scholen en belangrijk voor de gehandicaptensport. De topsportdrivers als BMX en beachvolleybal inspireren veel mensen om te gaan sporten. Samen met de ondernemers die hart voor de sport hebben, steun van de provincie Gelderland én het programma ‘Achterhoek in Beweging’ wil NOC*NSF de samenwerking laten leiden tot inspiratie voor heel Nederland.”

Dat de start van dit nationale evenement nu in Gelderland plaatsvindt is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Door haar inspanningen via het programma Gelderland Sport! zet zij zich in voor een gezonder, vitaler en aantrekkelijker Gelderland. De Gelderse Sport Federatie is één van de partners en zorgt mede voor de verbinding tussen Doetinchem en de andere deelnemende gemeenten. Ook zal worden geschakeld met de andere Gelderse regio’s, zodat het ook de Gelderse Sportweek 2015 wordt. ”Wij zijn erg trots dat de start van de Nationale Sportweek 2015 in Gelderland plaats vindt. Niet alleen is Gelderland als gebied dé sportprovincie van Nederland, ook als provincie willen we graag investeren in (meer) bewegen. Het is mooi om te zien dat de Achterhoekse gemeenten samenwerken en met veel enthousiasme gaan zorgen dat de Nationale Sportweek 2015 een groot succes wordt.” Sluit Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland af.