Koen Vossers uit Hengelo (G.) heeft net als vorig jaar de Koopman Bergrun van AV Archeus op zijn naam geschreven. De 25-jarige triatleet van AV Hanzesport was dinsdag opnieuw oppermachtig over de vijf beklimmingen van de voormalige vuilnisbelt aan de Eekelerweg. Bij de dames ging de overwinning naar Christiane Kempkes uit Borken die de zware hardloopwedstrijd als ‘Supertoll’ bestempelde.

Vossers kan door zijn tweede zege al bijna als ‘mr Chrono’ gekroond worden want zijn winnende tijd van 25.41 was een luttele drie seconden sneller dan vorig jaar. ‘Ik had me voorgenomen om ruim 5 minuten per ronde te lopen en dat is aardig gelukt. Ik kwam hier vooral om wedstrijdritme vast houden. Ik richt me eigenlijk op de triatlon, maar die zijn er ’s zomers amper. Omdat lopen mijn sterkste onderdeel is, loop ik veel wedstrijden. Helaas was er weinig concurrentie vanavond, maar het heuvelachtige parcours doet wel een beroep op je kracht en souplesse. Mijn volgende wedstrijd wordt nu de Kramp Run in Varsseveld, begin september’.
De nummer twee van de wedstrijd, survivaltopper Stijn Elferink uit Lichtenvoorde, moest bijna vier minuten op Vossers prijsgeven. Archeuslid Wouter Vreemann maakte een sterke indruk met zijn derde plaats, vlak achter Elferink. Gerton Prinsen uit Eibergen, vorig jaar nog winnaar van de Mijlenloop van Archeus greep net naast een podiumplek.

Bij de dames startte Christiane Kempkes van de loopgroep Borken voorzichtig en liet ze Nicole Nijmeijer van Archeus het kopwerk doen. Kempkes, die veel traint in de heuvelachtige bossen bij Borken, bleek echter een veel sterkere klimmer en stoomde steeds verder naar voren. ‘Supertoll, dit parcours’, oordeelde ze. ‘Het is af en toe zwaar, maar het is heel afwisselend, zodat je tussendoor ook kunt herstellen’. De Borkense loopvereniging was met een zeven man sterke delegatie naar Winterswijk gekomen, van wie Herbert Wienen zelfs twee afstanden liep, de 7,6 en de 3,1 km.

Die laatste afstand werd een prooi voor Vincent ter Brake die vorig jaar nog de jeugdloop won. De Archeusloper had ook geen last van concurrentie en kon soepel blijven lopen. ‘Belangrijk, want de echte test is voor mij vrijdag de 1500 meter in Utrecht. Daar wil ik in de buurt van mijn pr, 4.20 komen’.
Clubgenote Margot Putto won bij de meisjes de 3,1 km, ruim voor Tine Evensee en Ineke Visser.
Aan de 12e Koopman Bergrun deden in totaal 130 lopers en loopsters mee, ongeveer evenveel als vorig jaar.

De podiumplaatsen waren als volgt verdeeld:

1,6 km jongens

1. Nick Nijman 6.12
2. Mees Prinsen 6.36
3. Ezra Somers 6.43

meisjes:

1. Marit Klein Bussink 7.39
2. Lieke Schurink 9.54
3. Sofie ter Horst 11.19

3,1 km jongens/heren:

1. Vincent te Brake 11.24
2. Christian van Haselen 12.06
3. Jerrel Balke 12.13

meisjes/dames:

1. Margot Putto 13.39
2. Tine Evensee 14.52
3. Ineke Visser 15.05

7,6 km heren:

1. Koen Vossers 25.41
2. Stijn Elferink 29.22
3. Wouter Vreemann 29.28

dames:

1. Christiane Kempkes 36.30
2. Karin Schluter 38.05
3. Suzan Hulsink 38.51