De grootste eendaagse wandeltocht van de wereld wordt ieder jaar in Oosterbeek op de eerste zaterdag in september gelopen. Tot dit jaar deden daar ruim 1,7 miljoen wandelaars aan mee.
“De eerste wandeltocht vond plaats in september 1947 met ruim 2000 wandelaars, terwijl er op slechts 1000 wandelaars was gerekend.” vertelt Wilma Luckel, marsleider van de jaarlijkse herdenkingswandeltocht. “Sindsdien zijn er ieder jaar almaar meer wandelaars bijgekomen.”
De Airborne Wandeltocht wordt gehouden ter herinnering aan de gevallenen in de Slag om Arnhem, in september 1944. Deze slag was onderdeel van de operatie Market Garden, die dit jaar voor de 70e keer wordt herdacht. De uitgebreide herdenkingen hebben plaats in het derde weekeinde van september in Arnhem en omgeving.

Luckel: “Vorig jaar bij het afscheid van mijn voorganger Pouwel Vos, hebben we aangegeven dat hij in al die 27 jaar als marsleider, wel meer dan een miljoen voeten voorbij heeft zien komen. Dat bracht ons ertoe, nu even precies na te gaan wat het totaal aantal wandelaars geweest moet zijn.”

Van de eerste paar jaren ontbreken exacte cijfers in de archieven van de organiserende Politie Sportvereniging, maar daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Door die ontbrekende jaren wat te middelen, komt de totaaltelling uit op iets over 1,7 miljoen wandelaars.
Hoogtepunt was de 41e editie in 1987, toen de wandeltocht met ruim 36.000 wandelaars een vermelding kreeg in het Guinness Book of World Records.

De 68e editie van de Airborne Wandeltocht vindt plaats op 6 september a.s..