Vrijdag 4 juli is de inschrijfavond voor het bloemencorso in augustus. (Oud)deelnemers en de Vereeniging Volksfeest Winterswijk vertellen wat er nou zo leuk is aan het bouwen van wagens en hoe de vereniging hierbij kan helpen. Bij volleybalvereniging Wivoc heeft de jeugd het stokje overgenomen.

door Mary Wijnveen

Dat corsokriebels besmettelijk zijn, bewijst volleybalvereniging Wivoc. Toen de oude garde in 2012 een punt zette achter een jarenlange traditie, krabden de jongeren zich eens achter de oren. “Een bloemencorso zonder Wivoc? Geen denken aan”, vertelt Cas, één van de jongeren die op zaterdagmiddag, dinsdag- en donderdagavond aan de wagen bouwt. “Daarom doen wij net als vorig jaar weer mee in de B-klasse. Een grote A-wagen willen we ooit wel weer bouwen, maar dat heeft geen haast.”

Oud helpt jong
Om de fijne kneepjes van het vak te leren, worden Cas, Nivard, Ruben, Jart (technisch ontwerp), Bas, Dion, Melissa, Inge (ontwerp), Monique (maquette) en Vincent bijgestaan door ‘oude rotten’ Geert, Rudi en Coen, die hun hulp aanboden. Ruben: “Dat is wel nodig hoor. Zij weten waar wij op moeten letten, leren ons onder andere hoe we moeten lassen en hebben contacten met het bedrijfsleven. Handig als er materialen aangeschaft moeten worden.” Ook andere oud-corsobouwers van Wivoc vinden het maar wat leuk dat de traditie wordt voortgezet. “Zij komen af en toe even kijken, en geven graag ongevraagd advies. Dat vinden wij prima.”

Geen verplichting
Hebben de jongelui eigenlijk wel tijd om zo veel tijd in de wagen te steken? In koor: “Ja hoor.” Nivard: “Het volleybalseizoen is voorbij, dat scheelt natuurlijk. En wie moet werken of studeren, sluit later aan. Het is ook geen verplichting. Daarnaast moet iedereen een kans krijgen om de verschillende werkzaamheden op te pakken. Anders leer je niets.” Melissa vult aan: “En het is gewoon erg gezellig. De handbalvereniging, speeltuinvereniging De Vrees en Skinny Binny bouwen hier ook, dus onderling worden nog wel eens materialen en dergelijke geleend. Handig toch!”

Kater komt later
De volleybalvereniging heeft een grote jeugdafdeling, dus over hulp tijdens de laatste dag en nacht maakt niemand zich zorgen. Het thema van de wagen, ‘De kater komt later’, is een gezamenlijk idee, geïnspireerd op de benjamin van het stel, Vincent. “Ik ben 17, dus je begrijpt dat ik niet blij ben met het alcoholverbod onder de 18. Want na zo’n middag bouwen, zou een biertje er bij mij best ingaan.”

Meer weten?
Wie meer informatie wil over het bloemencorso, of oud-corsobouwer is en graag wil helpen, kan een mail sturen naar corso@volksfeest.nl. Of neem contact op met Annerieke Kolenaar (06-41 82 11 67), Martijn Gussinklo (06-53 46 96 80) of Peter Meijnen (06-48 52 90 44).