Vrijdag 4 juli is de inschrijfavond voor het bloemencorso in augustus. (Oud)deelnemers en de Vereeniging Volksfeest Winterswijk vertellen wat er nou zo leuk is aan het bouwen van wagens en hoe de vereniging hierbij kan helpen. Een mooi voorbeeld is handbalvereniging Winterswijk (HCW), die dit jaar voor het eerst meedoet aan het corso.

door Mary Wijnveen

In het voormalige bedrijfspand van Leemrijse aan de Parallelweg steken leden van de Winterswijkse handbalvereniging HCW (Handbal Combinatie Winterswijk) iedere zaterdag de handen uit de mouwen. Zoals Stefan Heijerman, Rudy Zemann en Sybren Haandrikman. De vereniging doet dit jaar voor het eerst mee aan het bloemencorso en wordt daarbij geholpen door twee oud-corsobouwers. HCW-voorzitter Richard Beernink vertelt hoe dit contact tot stand kwam.

Richard: “Begin dit jaar hebben we contact opgenomen met de Vereeniging Volksfeest Winterswijk. Ik vertelde ze dat wij wel zin hadden om mee te doen aan het corso, maar dat wij geen werkruimte hadden en technische kennis misten. Vereeniging Volksfeest heeft dit direct opgepakt en zorgde voor deze locatie. Daarnaast kregen wij hulp van oud-corsobouwers Dick Rengelink en Jan te Selle. Een uitkomst!” Stefan vult aan: “Het corso zit in mijn bloed, ik heb jarenlang corsowagens gebouwd. Maar een grote wagen maken zoals wij nu doen, is toch een vak apart. Daar komt heel wat bij kijken.”

De expertise van Dick en Jan kwam vooral bij het ontwerpen en bouwen van de maquette goed van pas. De twee heren hebben daar veel ervaring in en brengen hun kennis graag over. “We hebben nu een wagen op schaal die we kunnen nabouwen”, vertelt Richard. “Dat scheelt heel veel tijd en het werkt stukken makkelijker.” ‘Corsocoach’ Dick vertelt dat hij naast de handbalvereniging ook andere groepen bijstaat, zo’n één dag in de week. “Ik ben met pensioen en Jan is met de VUT, dus tijd hebben we wel.”

De handbalvereniging doet om meerdere redenen mee aan het corso. Richard: “In de eerste plaats willen wij de saamhorigheid binnen de vereniging versterken, zodat de leden elkaar beter leren kennen. Het bouwen van de wagen en straks het plakken, dat wordt een feestje! Maar wij willen ook meer naamsbekendheid. Nieuwe leden werven, vooral jongeren. Dat hopen wij te bereiken.”

Oud-corsobouwers die net als Dick en Jan zin hebben een groep te begeleiden, zijn van harte welkom bij Volksfeest Vereeniging Winterswijk. Zij kunnen zich melden bij Annerieke Kolenaar (06-41 82 11 67), Martijn Gussinklo (06-53 46 96 80) of bij Peter Meijnen (06-48 52 90 44). Ook wie meer informatie wil, kan bij hen terecht of een e-mail sturen naar corso@volksfeest.nl.