De politie hield donderdagmiddag en -avond 22 mei samen met andere opsporingsinstanties in het Nederlandse en Duitse grensgebied een grootschalige internationale veiligheidscontrole. Zowel op de weg en het water, in treinen en op luchthavens werden in totaal 11012 voer- en vaartuigen gecontroleerd. 5245 personen zijn gecontroleerd, er waren 25 aanhoudingen. Diverse soorten drugs en wapens zijn in beslag genomen.

De politie bekeurde 33 mensen voor het rijden onder invloed. Twintig mensen reden zonder geldig rijbewijs. Er is voor 19.141 euro aan openstaande geldboetes geïnd en een taser, busje pepperspray, boksbeugel, twee messen en een personenauto werden in beslag genomen. Verder is er beslag gelegd op achttien vuilniszakken met verse henneptoppen, 116 gram marihuana, 19 gram heroïne en vier kilo qat.

De controle richtte zich naast uiteenlopende (verkeers)overtredingen nadrukkelijk op het tegengaan van criminaliteit, waaronder mobiel banditisme. Auto’s en ander voer- en vaartuigen werden gecontroleerd en grondig doorzocht op buit, inbrekersgereedschap, drugs, lading en het bezit van de vereiste (vervoers)documenten. Bestuurders, inzittenden en reizigers werden gevraagd naar reisroute en reisdoel. Nieuwe informatie werd verzameld die in de toekomst een waardevolle bron kan zijn voor de uitvoering van onderzoeken en controles. Met statische en opvallende controles bij een aantal grote grensovergangen en op enige afstand van de Nederlands-Duitse grens werd van 16.00 tot ongeveer 24.00 uur gericht geselecteerd en gecontroleerd. Ook werden ANPR-voertuigen ingezet, uitgerust met de nodige informatie.

 

33 mensen werden bekeurd vanwege het rijden onder invloed. 20 mensen reden zonder geldig rijbewijs. Er is voor 19.141 euro aan openstaande geldboetes geïnd. Er zijn 1 taser, 1 busje pepperspray, 1 boksbeugel, 2 messen en 1 personenauto in beslag genomen. Verder is er beslag gelegd op 18 vuilniszakken met verse henneptoppen, 116 gram marihuana, 19 gram heroine en 4 kilo qat.

Einde middag kwam het bericht binnen dat een VW Golf met Nederlands kenteken in Dordrecht was gestolen c.q. verduisterd. Deze huurauto is op de autosnelweg A67 (NL) in de buurt van Venlo staande gehouden. In de auto zaten 2 personen van 28 en 40 jaar met de Poolse nationaliteit. De personen werden aangehouden en overgedragen aan de politie Dordrecht waar ze inverzekering werden gesteld.

Op de autosnelweg A3 (Duitsland) werd een voertuig met Duits kenteken, waarin 3 Duitse personen in de leeftijd van 18 en 19 jaar zaten staande gehouden en gecontroleerd. Bij de controle van het voertuig en de personen bleek dat de auto als gesignaleerd gestolen stond. De 18 jarige bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en was onder invloed van marihuana. Bij de beide inzittenden werden kleine hoeveelheden marihuana aangetroffen. Alle personen werden aangehouden en het voertuig werd inbeslaggenomen. Na afsluiten van het onderzoek werden de verdachten weer in vrijheid gesteld in afwachting van de rechtzaak.
In het controlegebied van de Grenspolitie Kleef werden tijdens de controle 8 personen aangehouden wegens het illegaal inreizen in Duitsland. Alle personen zaten in internationale treinen vanuit Nederland. Het ging hier om 7 personen met de Eritrische en 1 met de Russische nationaliteit. Alle personen werden overgebracht naar het bureau van de grenspolitie in Kleef. Het onderzoek is op dit moment nog in volle gang.

Op de autosnelweg A67 (NL) bij Venlo werd op basis van een zogenaamde ANPR-hit een voertuig gecontroleerd welke als gestolen gesignaleerd stond. De bestuurder was een 44-jarige Nederlander die is aangehouden. Hij bleek ook nog onder invloed van alcohol (1,6 promille) en is in verzekering gesteld.

Op de autosnelweg A76 (NL) bij Heerlen werd een personenauto gecontroleerd. De bestuurder bleek in het bezit te zijn van een look a like ID-kaart en rijbewijs uit Polen. Omdat de identiteit van de mannelijke persoon niet kon worden vastgesteld is hij in verzekering gesteld. Hij kreeg verder een PV omdat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook werd bij de verdachte een busje pepperspray inbeslaggenomen.

Op de autosnelweg A7 (NL) bij Nieuweschans werd in een gehuurde koelwagen met Duits kenteken 18 grote vuilniszakken (elk 100 liter) aangetroffen met verse henneptoppen. De twee inzittenden van het voertuigen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau in Groningen alwaar ze werden ingesloten. Het busje werd afgesleept en veiliggesteld.
Op de autosnelweg A30 (D) werd een Nederlandse vrachtwagen gecontroleerd. Tijdens de controle bleek dat de bestuurder zo dronken was, dat hij bij het openen van de cabinedeur uit de auto viel.De bestuurder bleek een alcoholpromillage van 2,19 promille te hebben. Zijn rijbewijs werd ingenomen.

Op de autosnelweg A12 (NL) werd bij de grensovergang Beek een personenauto met een Duits kenteken gecontroleerd. Vlak voor de controleplaats werd geconstateerd dat er iets uit de auto werd gegooid. Na controle bleek dat het ging om een pistool, merk Walther, P88 9 mm PAK. De beide inzittenden van de auto, een 30 en een 31 jarige persoon werden aangehouden en inverzekering gesteld.

Op de autosnelweg A12 (NL) werd bij de grensovergang Beek werd een Nederlandse persoon aangehouden. Hij moest nog een gevangenisstraf van 232 dagen uitzitten.

 

Gedurende de dag werd er intensief samengewerkt met collega’s van de Duitse politie. De onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling resulteren in een ‘bredere blik’ en vergroten daarmee de pakkans van bijvoorbeeld verdachte bestuurders. Aan de gezamenlijke en internationale controle werkten ongeveer 300 medewerkers mee van politie, Koninklijke Marechaussee en Douane. Over de grens werden meerdere teams van de Duitse politie ingezet. 

 

Nederland heeft, net als veel ons omringende landen, last van mobiele bendes die Europa doorreizen met het doel een veelvoud vermogensdelicten te plegen. De bendes houden zich vooral bezig met woninginbraken, winkeldiefstal, straatroven en zakkenrollerij (high impact crime). De buit wordt verkocht of weer mee teruggenomen naar het land van herkomst. De politie zet in op een intensivering van de internationale samenwerking, afspraken en informatie-uitwisseling met de overige landen van Europa. Door heel het land wordt het aankomende jaar op diverse plaatsen acties uitgevoerd en controles gehouden om mobiel banditisme tegen te gaan.