Op de Balkan voltrok zich de afgelopen week de grootste watersnoodramp van de eeuw. Ruim een miljoen Bosniërs, een kwart van de totale bevolking, zijn de dupe geworden.  Volgens de overheid  is de schade vergelijkbaar met die van de oorlog die van 1992 tot 1995 in het land woedde. Dit is ook Semra Hajro -werkzaam in de ziekenhuisapotheek van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) te Winterswijk- niet ontgaan. Semra woont in Winterswijk, maar is geboren in Sarajevo. In juli 1995 vluchtte zij vanwege de oorlog naar Nederland. Ze weet daarom als geen ander hoe het is om alles kwijt te raken en te hopen op hulp. De situatie in Bosnië gaat haar dusdanig aan het hart dat zij besloot een inzamelingsactie op poten te zetten.

Het is voor Semra moeilijk om naar de beelden van de overstromingen op televisie te kijken: “In 1995 kwam ik Nederland aan met alleen een tas. Het was een lange weg, maar uiteindelijk heb ik hier mijn leven op weten te bouwen. Maar niet iedereen had dat geluk, een groot aantal mensen was genoodzaakt om in Sarajevo opnieuw te beginnen. Veel van hen hebben hiervoor geld geleend en schulden gemaakt. Nu is alles weer weg. Ik wil iets doen om het leed van de getroffenen te verzachten”. De eerste actie die Semra ondernam, was het openen van een bankrekening waarop geld ingezameld kan worden. Geld dat kan worden besteed aan bouwstenen, letterlijk. Omdat veel mensen hun huis zijn kwijtgeraakt, is geld benodigd om mensen opnieuw een dak boven hun hoofd te geven. Het geld dat ingezameld wordt, zal terechtkomen bij een stichting in Bosnie die hierin voorziet. Naast het openen van de bankrekening, participeren Semra en haar man Eldar in de Bootcamp Marathon die op 6 juli 2014 door het bedrijf Ocoach wordt georganiseerd. De locatie hiervan is het Strandbad in Winterswijk. Een deel van de opbrengst van dit evenement wordt gedoneerd aan de slachtoffers van de watersnoodramp.

In haar initiatief krijgt Semra bijval van haar SKB-collega Silvana Kokor. Silvana is werkzaam op de OK, en vluchtte net zoals Semra in juli 1995 vanuit Sarajevo naar Nederland. De ontmoeting tussen de twee vrouwen vond plaats in een asielzoekerscentrum in Zwolle. Semra en Silvana  gingen ieder hun eigen weg, maar kwamen elkaar jaren later weer tegen in Winterswijk, alwaar ze beiden kwamen te wonen. Nog een tijdje later kwamen ze elkaar in het SKB opnieuw tegen, ditmaal als collega’s. Silvana en Semra werken inmiddels respectievelijk 17 en 12 jaar in het SKB. De ervaringen die zij delen, zorgen voor verbroedering: de vrouwen zijn vastbesloten zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers in Bosnië, en hopen op veel hulp van hun omgeving.

Wie Semra en Silvana wil helpen, kan een bedrag overmaken op de speciaal hiervoor geopende bankrekening: NL65 RABO 0181 0530 71, op naam van S. Hajro-Izmirlija. Daarnaast kan men deelnemen aan de bootcampmarathon die op 6 juli door Ocoach wordt georganiseerd. Meer informatie hierover staat op: www.ocoach.nl en op www.bootcampwinterswijk.nl