In de Achterhoek start Stichting Achterhoek Toerisme (het regionale RBT) dit jaar nog met het aanleggen van een Wandelnetwerk. In de eerste helft van 2014 wordt het Wandelnetwerk voorbereid en in de tweede helft van het jaar wordt gestart met de uitvoering ervan. Vanaf 2015 kan via een wandelknooppuntensysteem van ruim 3000 kilometer gewandeld worden.

De Achterhoek is, mede dankzij het uitgebreide fietsknooppuntensysteem, landelijk al één van de best scorende fietsregio’s. Naast die knooppunten komt er nu ook een wandelknooppuntensysteem van ruim 3000 kilometer. Het wandelnetwerk wordt gevormd door bebording die het de wandelaar gemakkelijk maakt om zelf een route samen te stellen. Naast de fysieke bewegwijzering die straks overal te vinden is, wordt het netwerk ook aangeboden middels een papieren wandelkaart en daarnaast zal het ook digitaal ontsloten worden. Het doel van het wandelnetwerk is om de Achterhoek ook als wandelgebied op de kaart te zetten en een impuls te geven aan het wandeltoerisme.

Het wandelnetwerk in de Achterhoek biedt wandelaars een nieuwe beleving van het prachtige en karakteristieke landschap. De wandelaar wordt middels het netwerk langs inspirerende plekken geleid. Ook is er door het netwerk de mogelijkheid om zelf een route te plannen langs authentieke boerderijen en pittoreske dorpjes. Bestaande routes kun je als wandelaar naar eigen keuze uitbreiden middels het knooppuntensysteem, waardoor het mogelijk is een meerdaagse wandelvakantie te plannen. Waar mogelijk wordt het wandelnetwerk zelfs aangesloten op die van omliggende regio’s. Hierdoor wordt ook het interregionaal wandeltoerisme optimaal bediend.

Op dit moment is Achterhoek Toerisme druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw digitaal platform op www.achterhoek.nl. Dat is ook het platform waar bij nieuwe ontwikkelingen op wandelgebied alle informatie te vinden zal zijn.