Er zijn bijna 13 miljoen Nederlandse stemgerechtigden, waarvan ruim 6,2 miljoen 50-plussers. Dat betekent dat senioren bijna de helft van het electoraat vormen. Maar senioren hebben weinig vertrouwen in de politiek en in het beleid van hun gemeente, zo blijkt uit onderzoek van de seniorenorganisatie Unie KBO. Bijna één op de drie senioren voelt zich niet in goede handen binnen zijn of haar eigen gemeente.
22% van de senioren is ontevreden over het seniorenbeleid in zijn gemeente, zo blijkt uit het onderzoek van de Unie KBO. Zij hebben niet het gevoel dat hun gemeente goed voor hen zorgt als het gaat om gezondheid, wonen, mobiliteit, ontspanning en algemeen welbevinden. Bijna de helft van de senioren (45%) heeft ook niet het idee dat ze invloed kan uitoefenen binnen de eigen gemeente om dingen te veranderen.
In de ogen van de senioren faalt hun gemeente op belangrijke punten die ouderen aangaan. Zo zijn er te weinig betaalbare zelfstandige woningen voor ouderen, vindt bijna de helft van alle Nederlandse senioren (48%). Verder maakt de gemeente zich niet hard voor de terugkeer van de wijkverpleegkundige (30%) en ontbreekt het een op de drie wandelaars aan rustplekjes onderweg, zoals banken en zitjes. Senioren zijn ook ontevreden over het openbaar vervoer, vooral op het platteland en in de dorpen. Bijvoorbeeld omdat er alleen een doordeweekse belbus is, bussen veel te weinig rijden of omdat er geen bushaltes in de buurt zijn. Ook over de informatievoorziening op het gemeentehuis is 42% niet te spreken.
Hélène (82): 'Ik moet eerst een afspraak per computer maken, daarna naar de bus lopen om 13 km te reizen naar Venlo en dan krijg ik een ambtenaar te spreken die boos wordt wanneer ik niet goed uit mijn woorden kan komen.'
Eén op de vier ouderen weet nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen. Duidelijk is wel dat de grondleggers van de overheveling van veel zorgtaken naar gemeenten – VVD en PvdA – het zwaar te verduren gaan krijgen als het aan de respondenten ligt. Eén op de vijf ouderen zegt te gaan stemmen op een lokale seniorenpartij.
Het onderzoek maakt schrijnend duidelijk dat gemeenten niet goed inspelen op de toenemende vergrijzing en de vragen en behoeftes van senioren. De Unie KBO roept haar ruim 500 lokale afdelingen op om juist nu een krachtige lobby te voeren ten behoeve van een goed, gemeentelijk ouderenbeleid.