Goed kunnen lezen is een basisvoorwaarde om goed te kunnen functioneren op deze wereld. Leesonderwijs, maar ook voorlezen én lezen in de vrije tijd zijn dé ingrediënten om beter te kunnen lezen. Minder bekend is dat er een stimulerende werking van lezen uitgaat: als ouders zelf lezen worden kinderen gestimuleerd om dit ook te gaan doen. Zien lezen doet lezen!

Weet u dat een vierjarige die niet wordt voorgelezen gemiddeld zo’n 1.500 woorden kent? Een vierjarige die wel wordt voorgelezen kent er al gauw 3.500. Weet u dat de bibliotheek ook voor baby’s boeken heeft? En dat u baby’s al kunt voorlezen vanaf een leeftijd van een paar maanden? Weet u ook dat dit een bijzonder gunstig effect heeft op de taalontwikkeling van uw kind? En… weet u dat een bibliotheekabonnement voor kinderen gratis is?

Al tientallen jaren kunnen kinderen gratis lid worden van de bibliotheek. Veel ouders maken hiervan gebruik en hebben hun kinderen ingeschreven als bibliotheeklid. Vaak zijn ze zelf echter geen lid. De Achterhoekse bibliotheken hebben daarom in de maand januari 2014 (de maand van de Nationale Voorleesdagen) een actie, speciaal gericht op ouders en grootouders. Zij kunnen tijdens deze maand lid worden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek met een korting van € 5,00.

De speciale bon hiervoor vindt u in de deelnemende bibliotheken, in de flyer voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, of vanaf 1 januari op onderstaande website. De bon kan ingeleverd worden tot 1 maart 2014.

Op www.bibliothekenachterhoek.nl/voorlezen is meer informatie te vinden over het belang van (voor)lezen, maar ook over het belang van lezen in de vrije tijd. Daarnaast worden er (voor)leestips gegeven en wordt uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat ouders ook zélf lezen.

In de bibliotheek is momenteel de mini-glossy BIEB gratis verkrijgbaar. In dit tijdschrift is een schat aan informatie over lezen, voorlezen en mediawijsheid te vinden. Het boekwerkje is speciaal bedoeld voor ouders en ook te downloaden op www.goudenleestips.nl.