Met bijna dertig deelnemers gaat het Broodfonds Achterhoek op 1 januari officieel van start. Samen maken ze een betaalbaar alternatief mogelijk voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op 13 januari volgt een feestelijke oprichtingsbijeenkomst, waar de deelnemers hun handtekening zetten en daarmee officieel deelnemer van het Broodfonds Achterhoek zijn.

De ondernemers die deelnemen aan het fonds komen uit de hele Achterhoek. Dat zijn voor een deel ZZP-ers maar ook middenstanders of agrarisch ondernemers. Een van hen is Rob Lanjouw uit Winterswijk, die een fysiotherapiepraktijk heeft. Voor hem is het Broodfonds meer dan een betaalbaar alternatief voor een commerciële verzekering. ,,Ik hou van het principe dat mensen voor elkaar zorgen, voor elkaar opkomen. Dat vond ik bij het Broodfonds.''

Rob had eerder een arbeidsongeschiktheidsverzekering. ,,Daar werd ik uitgegooid nadat ik ziek was geweest. Die verzekering was al extreem duur, elke maand was ik honderden euro's kwijt. De laatste keer was de premie opeens met 12 procent verhoogd.'' Kleinschaligheid en solidariteit zijn kenmerken van een Broodfonds. De basis is het schenkrecht. Deelnemers betalen een maandbedrag, dat op een eigen rekening wordt gestort. Het geld blijft van de deelnemer. Wordt iemand ziek dan gaat er van elke rekening een klein bedrag af dat als schenking naar de zieke gaat. Die kan daarmee zijn vaste lasten en zijn boterham blijven betalen.

 
De hoogte van de bedragen stelt elk fonds zelf vast. Leg je bijvoorbeeld elke maand 45 euro in dan krijg je bij ziekte 1000 euro als schenking. Heb je maandelijks 2000 euro nodig dan leg je elke maand 90 euro in. Een van de uitgangspunten is dat deelnemers elkaar kennen, het aantal deelnemers is daarom beperkt tot maximaal zo'n vijftig. Introductie van nieuwe leden gebeurt via bestaande leden. De onderlinge band zorgt voor vertrouwen waardoor in geval van ziekte geen controleapparaat nodig is.

Het allereerste broodfonds werd zeven jaar geleden in Utrecht opgericht. De initiatiefnemers van toen begeleiden nu als de Broodfondsmakers de oprichting van nieuwe fondsen. Dat zijn er in het hele land inmiddels 67, met nog eens 20 fondsen (waaronder een tweede in Doetinchem) in oprichting. In 2013 zijn in deze regio Broodfondsen in  Lichtenvoorde en Zutphen van start gegaan.

Rob Lanjouw is voorzitter van de vereniging Broodfonds Achterhoek. Het bestuur bestaat verder uit Jan Helmink uit Aalten (P & O / HRM advies en support), Sandra Witteman uit Zelhem (Edelsmederij Witteman) en Gerard Menting uit Hummelo (Blankeboom Tekst).

De oprichtingsbijeenkomst kan op 13 januari bij een van de deelnemers worden gehouden: Vincent Gasseling van Snack Plus aan het Simonsplein in Doetinchem. Er zijn plannen voor een eigen website, waar informatie over het Broodfonds Achterhoek op komt en de deelnemers de mogelijkheid krijgen zichzelf te profileren. Een eigen beeldmerk is er al dankzij Irene Witmaijer van Eenopeen Ontwerpers. Zij draagt het initiatief een warm hart toe en staat op de lijst om aan te sluiten.